Groen voert actie voor leefbare Ring: 'Verbreding van de Ring is slecht voor de leefbaarheid'

02 Juni 2021

Groen voert actie voor leefbare Ring: 'Verbreding van de Ring is slecht voor de leefbaarheid'

Vandaag voeren verschillende groepen van Groen uit Vlaams-Brabant en Brussel actie voor een meer leefbare R0, de Ring rond Brussel. Tot 23 juli loopt een publieke bevraging over de drie overblijvende toekomstscenario's die de Vlaamse regering in mei heeft weerhouden. In elk scenario wordt de Ring sterk verbreed tot verdubbeld. Dat is niet de oplossing voor de verkeersknoop rond Brussel, vinden Groen-parlementsleden Stijn Bex en Arnaud Verstraete, die mee actie voeren en aandringen op een alternatief scenario. 'De ring moet beter, niet breder. Een bredere Ring zal op termijn gewoon meer autoverkeer aantrekken. Daardoor dreigt de verkeersproblematiek in en rond Brussel verder toe te nemen, in plaats van te verbeteren.'

Dat de oude R0 aangepakt moet worden, daar zijn ook de Groen-parlementsleden het mee eens. Maar dat kan ook zonder extra beton. 'Extra rijstroken vullen zich op termijn met extra verkeer. Dat is een verkeerswetmatigheid waar alle experten het over eens zijn en dat wordt ook keer op keer bevestigd in binnen- en buitenland. Als de Vlaamse regering echt werk wil maken van een modal shift en de alternatieven voor de wagen aantrekkelijker wil maken, dan stuurt ze deze plannen dus terug naar de tekentafel,' zegt Bex op de brug in de Panoramastraat in Wemmel, waar de ring volgens de plannen van 6 naar 10 rijstroken zou gaan.


Naast toenemend verkeer, zou een verbreding van de Ring nog andere nadelen met zich meebrengen, bijvoorbeeld op vlak van gezondheid. Verstraete: 'Uit alle onderzochte scenario's blijkt dat de luchtkwaliteit in de regio zal verslechteren. Jaarlijks sterven duizenden mensen door luchtvervuiling. Een verbreding van de Ring, waarvan we wéten dat die de situatie zal doen verslechteren, zou onverantwoord zijn.' Bovendien ondergraaft de Vlaamse regering hiermee haar eigen doelstellingen rond klimaat en stikstof, stelt Bex vast, die daarbij verwijst naar het recente stikstofarrest.

Gezien de vele nadelige effecten van een verbreding, spoort Groen iedereen aan om bezwaren tegen de verbredingsplannen bekend te maken via de online bevraging.


Inzetten op alternatieven
Naast een verbreding van de Ring, omvat het programma 'Werken aan de Ring' ook extra fietsinfrastructuur en tramverbindingen. Door echter tegelijk meer autoverkeer aan te trekken, dreigen die positieve inspanningen een maat voor niets te worden en wordt de leefbaarheid van de regio bedreigd.


Met de actie vandaag dringt Groen aan op een alternatief toekomstscenario, dat volop inzet op een modal shift. 'We vragen de Vlaamse Regering om een scenario uit te werken zonder extra rijstroken mét een slimme kilometerheffing. Uit eerdere studies van de Vlaamse overheid bleek dat dit de meest krachtige oplossing is: betere veiligheid, vlottere mobiliteit én betere luchtkwaliteit. Het zou te gek zijn dat Vlaanderen haar eerdere eigen onderzoeksresultaten compleet negeert. Dit moet minstens onderzocht worden,' besluiten de Groen-parlementsleden.

Ter info
Tot 23 juli kan iedereen zijn of haar mening geven over de voorliggende scenario's van De Werkvenootschap rond de herinrichting van de ring. Dat kan via online participatiemomenten via https://www.werkenaandering.be/nl/doe-mee/agenda of door te reageren via het online formulier op https://omgeving.vlaanderen.be/.