Groene én goedkope energie dankzij zonnepanelen op publieke gebouwen in Sint-Gillis

03 Juni 2024

Sint Gillis

Groene én goedkope energie dankzij zonnepanelen op publieke gebouwen in Sint-Gillis

Iedereen wint met dit project: de beschikbare ruimte van de overheid wordt goed gebruikt, de gezinnen en handelaars kunnen mee genieten van betaalbare energie, en we zetten een nieuwe stap richting 100 procent hernieuwbare energie.

Met dit project wordt Sint-Gillis, in samenwerking met brupower, de eerste Brusselse gemeente die publieke daken beschikbaar stelt voor de productie van hernieuwbare energie die direct toegankelijk is voor de bewoners. Inwoners kunnen toegang verkrijgen tot deze hernieuwbare energie via het energiedelen in de burgerenergiegemeenschap brupower. Een ambitieus project, op milieu én sociaal vlak.

Groene stroom voor gemeentelijk gebruik

Vijf gebouwen zijn betrokken: de crèches op de vernieuwde ECAM-site, het Maison des Cultures, verschillende kleine gebouwen op de BARCA-site, het Preventiehuis/Maison de la Prévention en het sportcentrum 'Russie'. In een later stadium volgen nog andere gebouwen na renovatie, zoals La Roseraie. Coöperaties brupower en Pajopower zullen de zonnepanelen en de plaatsing ervan financieren. Dit betekent dat de leden van brupower en Pajopower dus de eigenaars zijn van de zonnepanelen. De gemeente zal rechtstreeks genieten van de geconsumeerde zonne-energie in de gebouwen waar zonnepanelen op het dak liggen, wat haar in staat stelt haar CO2-uitstoot te verminderen en haar klimaatdoelstellingen te behalen. Bovendien zal de groene stroom heel voordelig zijn, met de garantie dat deze prijs gedurende de 20 jaar van de concessie niet zal stijgen.

Inwoners van Sint-Gillis genieten van goedkope zonne-energie

De geproduceerde energie die de gebouwen zelf niet gebruiken, zal ter beschikking worden gesteld van de energiegemeenschap. Dat wil zeggen dat zo’n 40 gezinnen en 10 handelaars hiervan zullen kunnen genieten. Hiervoor moeten ze éénmalig een aandeel van minstens € 50 kopen om lid te worden van de energiegemeenschap.

Sint-Gillis kiest dus resoluut voor een groene én sociale energietransitie, een belangrijk onderdeel van ons Klimaatplan,” zegt Suzanne Ryvers, schepen van Gemeentelijke eigendommen en Energie.

Zonne-energie voor alle Brusselaars

Momenteel profiteert een minderheid van de Brusselaars van de elektriciteit die wordt geproduceerd door zonnepanelen vanwege verschillende obstakels: men moet vaak eigenaar zijn, financiële middelen hebben en specifieke kennis bezitten. Deze barrières verhinderen dat de meest kwetsbare Brusselaars kunnen profiteren van zonne-energie, hoewel de energie die door zonnepanelen wordt geproduceerd, en waar slechts enkelen van profiteren, door alle Brusselaars wordt gesubsidieerd.

Met dit soort projecten kunnen Brusselaars zich inzetten voor het milieu volgens hun mogelijkheden, terwijl ze profiteren van voordelen die aansluiten bij hun behoeften,” aldus brupower.

Dankzij recente Brusselse wetgeving kon het project in Sint-Gillis opstarten. Minister van Leefmilieu en Energie Alain Maron: “Dit project is mogelijk gemaakt door het wettelijk kader rond energiedelen uit 2022. In het Brussels Gewest is het inderdaad sinds twee jaar mogelijk voor elke burger, onderneming of overheid om lokaal hernieuwbare energie te produceren tegen een beheersbare prijs overeengekomen met de leden. Het delen van energie kan via een energiegemeenschap of meer eenvoudig via een overeenkomst tussen twee woningen of twee appartementen uit eenzelfde blok bijvoorbeeld.

Iedereen wint met dit project: de beschikbare ruimte van de overheid wordt goed gebruikt, de gezinnen en handelaars kunnen mee genieten van betaalbare energie, en we zetten een nieuwe stap richting 100 procent hernieuwbare energie. Projecten als dit zijn een voorbeeld van hoe hernieuwbare energie en participatie een gouden formule van de toekomst vormen”, aldus Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie.

Woon je in Sint-Gillis en heb je interesse om coöperant te worden? De gemeente en brupower organiseren twee infosessies en een permanentie om begeleiding te bieden bij het inschrijven. Inwoners die zich aanmelden als coöperant tijdens zo een infosessie, krijgen prioriteit bij de inschrijving. Meer info binnenkort via http://stgilles.brussels