Soetkin Hoessen (Groen): 'Bescherm héél de tuin van Villa Dewin'

15 Maart 2021

Soetkin Hoessen (Groen): 'Bescherm héél de tuin van Villa Dewin'

De tuin van Villa Dewin is een waardevol stukje groen in Vorst dat dreigt verloren te gaan door een woonproject. Vandaag in de commissie Territoriale Ontwikkeling pleitte Brussels Parlementslid Soetkin Hoessen voor volledig bescherming van de tuin. 'Groene ruimte is kostbaar. Ik ondersteun dus de eerdere oproep van de gemeente Vorst en de bewoners uit de buurt die een petitie lanceerden om de tuin te redden,' aldus Hoessen.

De Tuin van Villa Dewin is een onderwerp dat al vaker besproken is. Zowel in 2016 als in 2019 werden plannen voor een woonproject teruggefloten. Het Gentse bouwbedrijf dat een wooncomplex op de site wil bouwen, diende intussen een derde stedenbouwkundige aanvraag in. Maar daar hebben de buurtbewoners en de gemeente Vorst heel wat vragen bij. Brussels Parlementslid Soetkin Hoessen zette hun vraag om de tuin te beschermen vandaag in het parlement kracht bij. Hoessen: 'De tuin ligt nauw aan het hart van heel wat Brusselaars. Zij zouden gehoord en betrokken moeten worden bij de plannen van de site. Ik vraag staatssecretaris Smet daarom om samen met hen te bekijken hoe de groene ruimte behouden kan worden.

De dichtbevolkte wijk in Vorst wil het stukje groen niet zomaar opgeven. Begrijpelijk, vindt ook Hoessen. Met de tuin zijn ook 21 hoogstammige bomen bedreigd die gekapt zouden worden wanneer de vergunning wordt toegekend, legt Hoessen uit. Die kap zou voorkomen moeten worden volgens het parlementslid. 'De tuin bevat niet alleen een rijkdom aan biodiversiteit, ook spelen bomen en groene ruimten een belangrijk rol in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ze zorgen voor een verkoelend effect bij extreme temperaturen, waar we steeds vaker mee te maken zullen krijgen.' Ze vroeg staatssecretaris Smet om die reden o.a. of de klimaatverandering mee in overweging wordt genomen bij de plannen om niet de volledige tuin - en slechts de helft zoals nu het geval is - te beschermen. Wat Hoessen betreft moeten de plannen bijgesteld worden zodat heel de tuin gered kan worden.