'Plannen Ninoofsepoort hertekenen, samen met de Brusselaars.'

01 Februari 2021

'Plannen Ninoofsepoort hertekenen, samen met de Brusselaars.'

Begin 2019 werd het Ruimtelijk Plan van Aanleg (RPA) van de Ninoofsepoort voorgesteld. De plannen voor hoge woontorens in een al dichtbevolkte wijk stootten op verzet van buurtbewoners en kregen bovendien een negatief advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie. Nu Besix, eigenaar van het driehoekig stuk grond waar de woontorens zouden komen, overweegt het te verkopen, schept dat mogelijkheden voor de ontwikkeling van de site. Brussels Parlementslid Soetkin Hoessen (Groen) vraagt Minister-President Vervoort vandaag in commissie naar de mogelijke impact daarvan op plannen voor de site en wees hem op de uitgelezen kans Brusselaars meer te betrekken. 'Heel wat Brusselaars hebben uitstekende ideeën voor de ontwikkeling van onze stad. Het voorstel van burgerorganisatie Pool is Cool om een openluchtzwembad te voorzien op de site bijvoorbeeld, zou een antwoord bieden op de hoge nood aan meer kwalitatieve ontspanningsruimte en verkoeling tijdens hete zomers,' aldus Hoessen.

De ontwikkelingsstrategie van de vorige regering om de openbare ruimte van Ninoofsepoort in te richten, vertaalde zich begin 2019 in een RPA dat zowel door Brusselaars als de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie negatief onthaald werd. Met name de plannen voor drie hoge woontorens van 14 tot maar liefst 30 verdiepingen, botsten op verzet.  De ontwikkelingscommissie sprak zich expliciet uit tegen de realisatie van hoogbouw op de driehoek en pleitte voor een meer kwalitatieve invulling van de site. Een gebouw voor stadslandbouw en een kwalitatieve openbare ruimte behoorden tot hun aanbevelingen.

Aangezien Besix overweegt het driehoekig terrein te verkopen, heeft dat impact op de plannen voor de site. Hoessen ondersteunt de adviezen van de Gewestelijke Onderzoekscommissie en pleit ervoor die bij hertekening van het RPA grondig te onderzoeken. Ook ideeën van burgerorganisaties, zoals Pool is Cool, moeten zorgvuldig bekeken worden volgens de groenen.

Hoessen: 'De stad volbetonneren, dat is een recept van het verleden. Meer dan ooit is er nood aan kwalitatieve en inclusieve openbare ruimte waar jong en oud kan ontspannen en leven. Meer groen en water voorzien, om zo extreme temperaturen in de zomer tegen te gaan, is daar een belangrijk onderdeel van.'

Net als andere dichtbebouwde steden gaat Brussel in de zomer erg gebukt onder hittestress. Meer groen en water gaan de ontwikkeling van Brussel als een hitte-eiland tegen.  Het voorstel van Pool is Cool om een openluchtzwembad te voorzien op de site, zou een antwoord bieden op het historisch tekort aan openluchtzweminfrastructuur in Brussel, meent Hoessen. 'Zwemmen in het Kanaal zelf kan alsnog niet, maar het is duidelijk dat een bijkomende waterpartij op deze plek een grote meerwaarde zou zijn en opnieuw een stap richting een stad op mensenmaat,' besluit Hoessen.