Arnaud Verstraete neemt afscheid van politiek

06 December 2023

Schaarbeek

Arnaud Verstraete neemt afscheid van politiek

"Er is nog veel werk, maar als je ziet van waar we komen, is dat echt straf. Ik ben best trots dat ik daar op verschillende plaatsen een stevig steentje kon aan bijdragen."

Brussels parlementslid en fractieleider voor Groen, Arnaud Verstraete, kondigt zijn afscheid aan van de politiek. Hij is bijna 15 jaar actief in de Brusselse politiek, 5 jaar als adviseur op een kabinet en bijna 10 jaar in het Brussels parlement. Na rijp beraad besloot hij om geen nieuw politiek engagement aan te gaan: “Ik heb me jarenlang met volle overgave ingezet om van Brussel een betere plek te maken. Dit is een mooi moment om dit hoofdstuk af te sluiten en een nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Verstraete zal dus niet opkomen bij de regionale verkiezingen, noch bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Hij blijft op post als parlementslid en fractieleider tot het einde van de regeerperiode. Verstraete: “Politiek is heel intensief, eigenlijk ben je bijna 7 dagen op 7 aan ‘t werk.  Ik doe het nog altijd heel graag, maar ik wil graag meer aanwezig zijn voor mijn opgroeiende kinderen (nu 13 en 11). Ik wilde sowieso niet mijn hele loopbaan in politiek werken. Het blijft een privilege om dit te mogen doen. Ik vind het gezond dat er vernieuwing is, zowel in de politiek als in de partij, en ik zie dat er jong talent klaar staat bij Groen. Dit is een mooi moment om dit hoofdstuk af te sluiten en een nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Toen Verstraete zestien jaar geleden naar Brussel verhuisde, zag het politieke landschap in Brussel er heel anders uit: “Toen ik in Brussel aankwam had Groen één Brussels parlementslid. Nu zijn we de grootste partij aan Nederlandstalige kant, hebben we 2 Ministers, 12 schepenen en kunnen we heel wat realiseren. Brussel is nu zoveel veranderd. Ik herinner mij glashelder hoe ik me voelde toen ik hier 16 jaar geleden voor het eerst rondfietste. Ik viel van de ene verontwaardiging in de andere: auto’s die rakelings langs je scheren aan hoge snelheid, fietsinfrastructuur zag je bijna niet… Nu zie je in elke straat fietsers, op elke dag van het jaar. De mens staat veel meer centraal in de publieke ruimte. Er is nog veel werk, maar als je ziet van waar we komen, is dat echt straf. Ik ben best trots dat ik daar op verschillende plaatsen een stevig steentje kon aan bijdragen.”

Verstraete blikt dan ook tevreden terug op zijn politieke carrière: “Als adviseur in het eerste Groene kabinet in Brussel kon ik mee het mobiliteitsbeleid vormgeven dat voor het eerst de prioriteiten in de juiste volgorde zette: verkeersveiligheid, voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Daarna kon ik als parlementslid in de oppositienieuwe maatregelen afdwingen op vlak van goed bestuur, met stevig oppositiewerk rond Samusocial en Eurostadion.” Na de groene golf in Brussel in 2019 onderhandelde Verstraete mee het ambitieuzemeerderheidsakkoord: “Ik ben ook trots dat ik vanuit het parlement de wetgeving (ordonnanties) voor eerlijke huurprijzen (huurprijscommissie) en een betere aanpak voor strooisteps (invoering verplichte dropzones) hebben kunnen doorvoeren.” Verstraete geeft bij het einde van deze regeerperiode de fakkel door: “Ik ben dankbaar voor de vele kansen die ik kreeg, de uitstekende samenwerking met collega’s binnen en buiten partij en vooral voor de steun die ik mocht voelen bij veel Brusselaars voor mijn dromen om van Brussel een betere plek te maken.”