Burgers en parlementsleden beslissen samen vanaf 2020

04 December 2019

Burgers en parlementsleden beslissen samen vanaf 2020

Overlegcommissies in Brussel: een grote democratische vernieuwing en een wereldprimeur.

Binnenkort worden overlegcommissies tussen parlementsleden en gelote burgers mogelijk in Brussel. De meerderheidspartijen (PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en one.brussels-sp.a) en verschillende oppositiepartijen (Agora, DierAnimal, CD&V, cdH) keurden vandaag een voorstel in die zin goed op aangeven van de ecologisten in de commissie voor het reglement van het Brussels Parlement, voorgezeten door Rachid Madrane (PS).

Dankzij deze wijziging kunnen commissies samengesteld uit gelote burgers en parlementaire opgericht worden. Dat betekent een grote democratische vernieuwing en een wereldprimeur. Deze overlegcommissies zijn tevens een antwoord op de crisis inzake politieke vertegenwoordiging vandaag.

Het voorstel houdt onder meer in dat 1000 burgers een onderwerp op de agenda kunnen zetten van het parlement. Indien dit burgerinitiatief een go krijgt, nodigt het parlement een aantal gelote burgers uit om samen met de parlementsleden hierover te debatteren in een parlementaire commissie. Deze commissie stelt vervolgens aanbevelingen op waar het parlement rekening mee moet houden.

Deze vernieuwing is een echt werk van co-creatie op basis van een oude tekst uit 2017 van Ecolo-parlementslid Magali Plovie. Met dit voorstel willen de medeondertekenaars van het parlement een echt huis van de burger maken.

De volgende stap is het opstellen van een vademecum waarin alle operationele modaliteiten worden uiteengezet. De eerste overlegcommissie zal plaatsvinden eind 2020 of begin 2021.