Brussels Parlement voert strijdt tegen online geweld op. 'Hoognodig en krachtig signaal'

01 Juni 2021

Brussels Parlement voert strijdt tegen online geweld op. 'Hoognodig en krachtig signaal'

Vandaag steunde de commissie Gelijke Kansen unaniem een resolutie waarin ze de regering met aandrang vragen de strijd tegen online geweld op te voeren. Groen-parlementslid Lotte Stoops diende de resolutie mee in en wijst op het belang van dit initiatief: 'Cybergeweld is alomtegenwoordig. De voorbije weken konden we bijvoorbeeld lezen dat journalisten online bedreigd worden en ook virologen zijn al lang kop van jut. Het gaat zo ver, dat lands bekendste viroloog, Marc Van Ranst, nu zelfs al twee weken ondergedoken is. Met deze resolutie geven we een krachtig signaal dat we dat nooit kunnen en zullen aanvaarden.'

Cybergeweld kan tal van verschillende vormen aannemen, van phishing en outing tot stalking, bedreiging en verder. Bovendien kan het aanzetten tot of de aanleiding zijn van dreiging en geweld in het echte, offline leven. Dat zagen we de voorbije twee weken: naast de online bedreigingen aan het adres van journalisten - tot de ontruiming van de gebouwen van DPG Media toe - zit viroloog Marc Van Ranst nu al twee weken ondergedoken in een safehouse en ook een tiental andere mensen krijgen bescherming van de veiligheidsdiensten.


'De verontrustende gebeurtenissen van de voorbije twee weken tonen aan dat de Duitse bondskanselier Merkel gelijk had,' zegt Stoops. 'Woorden, ook online, doen ertoe, en kunnen evolueren in daden. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we online geweld aanpakken.'


Deze recente gebeurtenissen onderstrepen de urgentie van een gecoördineerde aanpak tegen cybergeweld. Wanneer publieke figuren te maken krijgen met online geweld, komt dat iets vaker aan het licht dan wanneer mensen, zowel vrouwen als mannen, in hun dagelijks leven slachtoffer worden van online geweld, in welke vorm dan ook. Zij blijven vaak onzichtbaar. Daar zit een stuk van het probleem momenteel, meent Stoops: doordat cybergeweld tal van verschillende gedaantes kan aannemen en de schaamte bij slachtoffers vaak groot is, is er een groot gebrek aan correcte cijfers. Met de resolutie vraagt het parlement de regering daarom om de verschillende soorten geweld in kaart te brengen en meer cijfermateriaal te verzamelen, om vervolgens gericht te kunnen optreden. Daarnaast willen de ondertekenaars dat verenigingen die strijden tegen cybergeweld zowel projectmatig als structureel gesteund worden, dat er aandacht wordt besteed aan cybergeweld in opleidingen voor de politie en dat er een fysiek en digitaal loket komt, waar slachtoffers van cybergeweld makkelijk informatie en steun kunnen krijgen, en aangifte kunnen doen.


Dat het voorstel van de meerderheidspartijen unaniem gesteund werd, is een krachtig signaal, meent Stoops. Krachtig, en vooral ook hoognodig, licht het parlementslid toe. 'Cybergeweld speelt zich online af, maar de slachtoffers zijn mensen van vlees en bloed. Bovendien zien we intussen ook dat online geweld kan leiden tot fysiek geweld en fysieke dreiging. Ook daarom is het belangrijk om de strijd tegen cybergeweld op te voeren,' besluit Stoops.