Bruzz geeft kunstenaars zendtijd. Initiatiefneemster en Brussels Parlementslid Lotte Stoops (Groen) is enthousiast.

07 December 2020

Bruzz geeft kunstenaars zendtijd. Initiatiefneemster en Brussels Parlementslid Lotte Stoops (Groen) is enthousiast.

Eind oktober vroeg Brussels Parlementslid Lotte Stoops aan collegevoorzitter Elke Van den Brandt om te doen wat nodig is om kunstenaars zendtijd te geven bij Bruzz. Ook bij Bruzz was er de wil om extra mogelijkheden te bekijken. Met positief resultaat: het idee wordt uitgerold in de praktijk. ‘De coronacrisis ontnam de Brusselse kunstenaars naast een inkomen ook hun intrinsieke bestaansredenen: hun werk en publiek. Met dit initiatief geven we hen daar een klein stukje van terug,’ aldus een tevreden Lotte Stoops.

Stoops stelde de vraag geïnspireerd door de de oproep van muzikante Esther Lybeert aan de VRT om kunstenaars zendtijd ter beschikking te stellen en hen zo werk en een publiek te geven. In navolging daarvan zijn er sinds kort dagelijks ‘Toots Sessies’ op de openbare omroep: 20 minuten lang krijgen kunstenaars het podium en de kijkers thuis een vleugje cultuur. Een gelijkaardig initiatief wordt nu uitgerold bij Bruzz.

‘Kunstenaars verdienen meer dan een hart onder de riem: ze verdienen bovenal ondersteuning, perspectief en de ruimte om te doen wat ze het best kunnen: verbinding en troost bieden met hun kunst. Ik ben dus enorm geroerd dat we door samen te werken erin slagen om kunstenaars een klein lichtpuntje te bieden in deze uiterst moeilijke tijden,’ aldus Stoops.

Stoops hoopt dat met dit initiatief ook de complexiteit en diversiteit van de kunstensector aandacht zal krijgen. 'De kunstensector is met al zijn disciplines enorm complex, wat zich uit in het gebrek aan een duidelijk statuut en bijhorende ondersteuning tijdens de COVID-crisis. Het ambacht van een beeldhouwer of acteur ligt bijvoorbeeld mijlenver uit elkaar. Het zou helemaal mooi zijn als dit initiatief de diversiteit van de kunstensector weergeeft en daarbij oog heeft voor zowel het eindproduct als de maker ervan.'