Gemeenteschool De Kriek krijgt schoolstraat

01 September 2023

Schaarbeek

Gemeenteschool De Kriek krijgt schoolstraat

“Drie vierde van de bevraagde kinderen, ouders, leerkrachten en buren zijn voorstander en  van deze formule en het traject naar school gebeurt nu meer te voet of per fiets en minder met de auto.”

De Grote Bosstraat in Schaarbeek is vanaf nu elke dag een schoolstraat.

De Grote Bosstraat (tussen de Markelbach- en de Bossaertstraat) is sinds 1 september 2023 definitief een schoolstraat.  De testfase van 6 maanden kreeg een zeer positieve evaluatie. “Voor de kinderen van de gemeentescholen De Kriek en Ecole 10 garanderen we zo veiligheid aan de schoolpoort”, aldus schepen van mobiliteit en onderwijs, Adelheid Byttebier. “Drie vierde van de bevraagde kinderen, ouders, leerkrachten en buren zijn voorstander en  van deze formule en het traject naar school gebeurt nu meer te voet of per fiets en minder met de auto.”

De evaluatie van de schoolstraat gebeurde in samenwerking met vzw GoodPlanet. Sinds de invoering van de maatregel is het aantal kinderen dat te voet of op de fiets naar school gaat sterk gestegen: tussen 2020 en 2022 zien we een stijging van 41% naar 58%. Tegelijkertijd is het aandeel verplaatsingen met de auto gedaald van 24% naar 20%. Buurtbewoners vinden ook dat de omgeving rond de twee scholen veiliger en aangenamer is.

Vanaf 1 september 2023 wordt de Grote Bosstraat tijdens het schooljaar van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur dus definitief een schoolstraat. Auto’s en motorfietsen mogen de straat niet in, zodat voetgangers en fietsers de volledige breedte van de weg kunnen innemen. Het wordt zo de 5de vaste schoolstraat in Schaarbeek, na de Raymond Foucartstraat (Ecole 17), de Verwéestraat (Athénée Royal Alfred Verwée), de Groenstraat (Basisschool Sint-Lukas en Basisschool De Buurt) en de Caporal Claesstraat (Institut Saint-Dominique).

Eén nieuwe schoolstraat zal dit najaar starten in de Broederschapsstraat, aan het Institut Sainte-Marie. “De maatregelen zal enkele maanden getest worden en als de evaluatie positief zal dit ook een vaste schoolstraat worden.” vult schepen Byttebier aan.