Opstart dropzones voor steps

26 Juli 2023

Schaarbeek

Opstart dropzones voor steps

"Deelsteps maken volwaardig deel uit van het mobiliteitsaanbod en verdienen dan ook hun plaats in ons parkeerbeleid. Het is eveneens noodzakelijk om de voetpaden vrij te houden en de veiligheid te garanderen voor voetgangers.”

Gemeente Schaarbeek start met installeren dropzones voor deelsteps.

Schaarbeek pakt het probleem van strooisteps aan en installeert deze zomer 58 dropzones in het noordwesten van de gemeente; aan het station van Schaarbeek en Brussel-Noord, het Liedtsplein, en in de wijk Helmet. De buurten waar de meeste steps achtergelaten worden. Twee andere zones volgen om zo tegen eind 2023 het hele grondgebied te voorzien van standplaatsen voor steps. Daar kunnen gebruikers hun deelstep vinden of achterlaten.

Schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier: "Deelsteps maken volwaardig deel uit van het mobiliteitsaanbod en verdienen dan ook hun plaats in ons parkeerbeleid. Het is eveneens noodzakelijk om de voetpaden vrij te houden en de veiligheid te garanderen voor voetgangers.”

Byttebier toont zich tevreden dat het contact met de aanbieders van deelsteps goed is en hun medewerking verzekerd. Het gebruik van de dropzones wordt bij aanvang aangemoedigd en later dit jaar zal het effectief verplicht zijn. De gebruiker van de deelstep wordt geïnformeerd door de aanbieder die deze zones afbakent als enige plaatsen waar de sessie kan worden afgesloten.

Met deze voorzieningen beantwoordt de gemeente aan het wettelijk kader dat vorige zomer goedgekeurd werd door het Gewest. Het maakt ook deel uit van het gemeentelijk parkeerplan om ‘een strategie te ontwikkelen om parkeerplaatsen te creëren voor elektrische steps en andere free-floating deelfietsen’.