Naji (Groen) dringt aan op Brusselse drugscommissaris

14 Februari 2024

Naji (Groen) dringt aan op Brusselse drugscommissaris

"De aanhoudende drugsproblematiek brengt de veiligheid van de Brusselaars gevaar. Er is nood aan een centrale coördinatie op gewestelijk niveau om de problemen in kaart te brengen én aan te pakken."

Na verschillende nieuwe schietincidenten in het drugsmilieu dringt Groen-covoorzitster Nadia Naji aan op een Brusselse drugscommissaris om de problematiek gecoördineerd aan te pakken. 'De aanhoudende drugsproblematiek brengt de veiligheid van de Brusselaars gevaar. Er is nood aan een centrale coördinatie op gewestelijk niveau om de problemen in kaart te brengen én aan te pakken', klinkt het bij Naji.

Eerder deze week vonden verschillende gewelddadige incidenten plaats op verschillende plaatsen in het Gewest. Drugs, en de overlast en het geweld dat ermee gepaard gaan, worden op steeds meer plaatsen zichtbaar in de stad. Onder meer in de wijk Peterbos, aan de Hallepoort in Sint-Gillis en bij enkele trein- en metrostations is de situatie vaak niet meer veilig. Naji dringt aan op een structurele aanpak van het probleem waarbij de veiligheid van de Brusselaars prioriteit is. 'Als we de onveiligheid in de kern willen aanpakken, hebben we nood centrale coördinatie en kennisuitwisseling tussen de verschillende politiezones en gemeentes. Dit probleem stopt niet aan gemeentegrenzen en de aanpak ervan mag dat ook niet doen. Een Brusselse drugscommissaris kan voor de overkoepelende, gewestelijke aanpak zorgen die vandaag ontbreekt.'

Naji wijst erop dat de commissaris maar succesvol werk zal kunnen verrichten indien er ook werk gemaakt wordt van de nodige versterking bij zowel de Brusselse als federale politie. Lokaal zijn er grote personeelstekorten bij de Brusselse politiezones. In de zone Brussel-Zuid loopt het personeelstekort op tot zelfs 20 procent. Dat komt onder meer door gebrekkige federale financiering van de lokale politiezones. Naji: 'De financiering van de Brusselse politiezones is gebaseerd het Brussel van meer dan 20 jaar geleden. De bevolking was toen net als de maatschappelijke uitdagingen kleiner. Het is tijd dat de financiering de realiteit volgt.' Als laatste vult Naji aan dat naast een versterking van de politie ook de parketten versterkt moeten worden. Anders heeft de versterking van de politie geen enkele impact, maar zal er alleen meer geseponeerd worden.