Een bestuursakkoord in Vorst voor een groene en solidaire gemeente

21 November 2018

Een bestuursakkoord in Vorst voor een groene en solidaire gemeente

In Vorst werd dinsdagavond 20 november de bestuursovereenkomst tussen ECOLO-Groen en PS goedgekeurd door de algemene vergadering van ECOLO-Groen.

 

Nadat duidelijk werd op 14 oktober dat de kiezers een duidelijke meerderheid hadden gegeven aan ECOLO-Groen en PS, die Vorst sinds 2006 aanstuurt, bleek het water nog te diep tussen de twee partijen.

Als grootste partij in Vorst nam ECOLO-Groen de leiding in de onderhandelingen met 3 andere partijen: MR, Cdh en Défi. Deze coalitie leverde een duidelijke meerderheid (24 van de 37), maar vereiste een gemeenschappelijk project voor de vier partijen.

"Ik wil de bereidheid van deze drie partners erkennen en prijzen om samen met ons onderhandeld te hebben. We waren een eind op weg om een nieuwe toekomstvisie voor Vorst uit te tekenen," zegt Stéphane Roberti (ECOLO), de toekomstige burgemeester van Vorst.

Vorige week stelde de PS aan ECOLO-Groen voor om terug aan tafel te gaan zitten. De groenen hebben dit onder bepaalde voorwaarden geaccepteerd.

"De gebeurtenissen zijn de afgelopen dagen in een stroomversnelling geraakt. Er werd tegemoet gekomen aan onze waarborgen wat de weg opende om in vertrouwen en met wederzijds respect een gemeenschappelijk project uit te werken. Het is van alle belang om een maximale stabiliteit na te streven voor de komende 6 jaar, en het is duidelijk dat het gemakkelijker zal zijn met 2 ​​partijen in plaats van 4".

Deze overeenkomst tussen de 2 grootste partijen van Vorst werd op dinsdagavond 20 november voorgesteld en goedgekeurd door de algemene vergadering van ECOLO-Groen. “Met deze overeenkomst kan aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van luchtkwaliteit, burgerparticipatie en inclusief beleid. Ik ben heel blij dat ik kan blijven samenwerken met Charles Spapens en zijn collega’s van de PS. Uiteindelijk hebben de twee partijen gehandeld in het belang van de gemeente“ zegt Stéphane Roberti.

"Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn om een ​​overeenkomst te bereiken. We zitten duidelijk op dezelfde progressieve lijn, en dit coherent team heeft alle troeven om nieuwe projecten in Vorst uit te voeren. Het kostte de nodige tijd, maar het was het zeker waard. Ik sta te popelen om terug te keren naar het schepencollege om het belangrijke werk verder te zetten", benadrukt Charles Spapens (PS).

"Wat Marc-Jean Ghyssels betreft, hij kijkt uit naar een nieuwe toekomst en zal dit nieuwe team volledig ondersteunen. Hij zal zijn politieke engagement op regionaal niveau voortzetten en tegelijkertijd actief blijven in de gemeenteraad.”