Groen wil eengemaakt zwembadbeleid voor heel Brussel: "Gelijke toegang voor iedereen"

28 Juli 2023

Groen wil eengemaakt zwembadbeleid voor heel Brussel:

"Momenteel heeft niet elke Brusselaar gelijke toegang tot een zwembad. Met één abonnement of zwempas heeft elke Brusselaar gelijke toegang tot de Brusselse zwembaden."

De Brusselse zwembaden: te weinig, te duur en een te groot prijsverschil tussen de gemeenten. Groen wil daarom een eengemaakt zwembadbeleid met één abonnement invoeren voor het volledige gewest. "Momenteel heeft niet elke Brusselaar gelijke toegang tot een zwembad. De prijsverschillen zijn absurd", aldus Groen-parlementslid Juan Benjumea-Moreno.

Absurde prijsverschillen

Brussel telt 15 gemeentelijke zwembaden, waarvan er momenteel drie gesloten zijn voor renovatiewerken. Vijf gemeenten hebben geen zwembad. De tarieven van deze zwembaden verschillen niet alleen sterk tussen de gemeenten, ook worden verschillende prijzen gehanteerd afhankelijk of je inwoner bent of niet. Het parlementslid heeft tarieven van de verschillende zwembaden geïnventariseerd en komt tot de conclusie dat een eengemaakt zwembadbeleid noodzakelijk is. "Momenteel heeft niet elke Brusselaar gelijke toegang tot een zwembad. Tijdens warme zomerdagen is er nood aan meer zwemwater, buiten én binnen. Daarnaast moeten we ontspanning en beweging stimuleren, niet belemmeren", zegt Benjumea-Moreno.

De goedkoopste gemeente is Sint-Joost-Ten-Node, hier betaal je als inwoner 100 euro voor een jaarabonnement en 150 euro indien je niet in Sint-Joost woont. De duurste is Brussel-Stad, een abonnement voor drie maanden als inwoner kost 85 euro, ofwel 340 euro op een jaar. Voor een niet-inwoner is dit 480 euro, een verschil van 140 euro. Het grootste verschil tussen inwoner en niet-inwoner vinden we in Ganshoren: hier betaal je 400 euro als niet-inwoner, 150 euro meer dan het inwonerstarief. "De prijsverschillen zijn absurd", zegt Groen-parlementslid Juan Benjumea-Moreno. "Wie bijvoorbeeld in Vorst woont, maar in Evere werkt en er 's middags wil gaan zwemmen, betaalt zo 330 euro voor een jaarabonnement. Dat is 136 euro meer dan een Everenaar! Dat is voor veel mensen gewoon onbetaalbaar."

Eén abonnement

Momenteel zijn drie zwembaden gesloten voor renovatiewerken: Sint-Gillis, Schaarbeek en Elsene. Mensen die gewoonlijk daar gingen zwemmen, lopen zo dus hun inwonerstarief mis. Groen pleit daarom voor een eengemaakt zwembadbeleid voor heel Brussel waarbij je met één abonnement bij alle gemeentelijke zwembaden terecht kan. "Je kan het vergelijken met de bibliotheekkaart", verkaart Benjumea-Moreno, "Het verschil tussen inwoner en niet-inwoner moet eruit. Het is fundamenteel oneerlijk voor mensen die geen zwembad in hun gemeente hebben en dus sowieso naar een andere gemeente moeten. Met één abonnement of zwempas heeft elke Brusselaar gelijke toegang tot de Brusselse zwembaden."