Elsene krijgt eerste schoolstraat

29 April 2019

Elsene krijgt eerste schoolstraat

Elsene heeft vanaf 23 april een eerste schoolstraat. De Cansstraat, een straat aan de basisschool De Wimpel, wordt aan het begin en einde van de schooldag afgesloten worden met nadarhekken.


De straat aan de school zal twee keer per dag telkens gedurende een half uur afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer. Zo wordt er bij het begin en het einde van de schooldag, op alle weekdagen, voorrang gegeven aan schoolgaande kinderen en hun ouders of begeleiders die zich te voet of met de fiets verplaatsen. Op weekdagen zal de straat afgesloten worden tussen 8u30 en 9u en tussen 15u15 en 15u45 (op woensdagen tussen 11u45 en 12u15). De ingreep moet de veiligheid voor de jonge fietsers en voetgangers verbeteren.

“Het gaat om een proefproject dat tot eind dit schooljaar loopt en daarna wordt geëvalueerd. Een gelijkaardig project zal de komende maanden ook uitgerold worden in de straat van school 7 & 8 via schepen van Franstalig onderwijs Caroline Désir”, aldus burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo).

“Een schoolstraat levert heel wat voordelen op. Zo is er minder chaos in de schoolomgeving en wordt het een pak veiliger voor fietsers en voetgangers, aangezien zij meer ruimte krijgen. Daarenboven zorgt het voor een gezondere schoolomgeving, aangezien er minder uitstoot is van uitlaatgassen van auto's”, vertelt schepen van Nederlandstalig onderwijs Els Gossé (Groen).

De straat werd in september tijdens de week van de mobiliteit reeds afgesloten als schoolstraat en de evaluatie hiervan bij zowel de school als de buurt was zeer positief. Ook deze keer werd de buurt betrokken bij het inrichten van de schoolstraat.