Etterbeekse gemeenteraad krijgt tweede Nederlandse Groene

07 Mei 2019

Etterbeekse gemeenteraad krijgt tweede Nederlandse Groene

Sinds de jongste gemeenteraad in Etterbeek telt Ecolo-Groen er een Nederlandstalig gemeenteraadslid bij. Op 6 mei legde de 24-jarige Dennis van der Knaap (Groen) samen met Jean-Luc Debroux (Ecolo) de eed af en zwoer daarbij getrouwheid aan de Belgische koning. Dennis is nochtans Nederlands staatsburger, evenals Ecolo-Groenschepen Rik Jellema.


Nadat Dennis in 2015 naar het Brussels Gewest verhuisde voor een Master in Europese Studies (ULB) duurde het niet lang voor bepaalde frustraties hem ertoe aanzetten zich politiek te engageren. Zo zet hij zich al meerdere jaren in voor Jong Groen Brussel, eerst als bestuurslid en momenteel als voorzitter. “Als nieuwkomeling in Brussel was vooral het mobiliteitsbeleid me een doorn in het oog. Ook heb ik de artificiële scheiding tussen Nederlands- en Franstaligen nooit begrepen. Die tweedeling houdt voor Brussel totaal geen steek.”

Als jong gemeenteraadslid zou Dennis binnen de gemeenteraad dan ook vooral willen opkomen voor de belangen van de jeugd. Tevens zou hij graag zien dat de talrijke expats en andere niet-Belgen van Etterbeek meer bij het gemeentelijk leven worden betrokken. “Onze gemeente is een pionier op vele vlakken, maar er is altijd ruimte voor verbetering”, zegt hij.

Of er nog lang twee Nederlanders in de Etterbeekse gemeenteraad zullen zetelen, is de vraag: “Ja, ik ben van origine Nederlander en dit zal altijd deel uitmaken van mijn identiteit, maar ik kwam op mijn 17de al in België terecht en vraag dan ook deze maand de Belgische nationaliteit aan. Dat Nederland me mijn nationaliteit als gevolg hiervan zou kunnen afnemen, neem ik voor lief.”

Dennis van der Knaap zou daarmee meer “geluk” hebben dan zijn landgenoot Rik Jellema, aan wie in 2009, na 22 jaar verblijf in België, de Belgische nationaliteit werd geweigerd, omdat, zo luidde de motivatie, Europese ambtenaren na “hun missie” België toch maar weer zouden verlaten.

Jellema, inmiddels ex-Europees ambtenaar, moet het nog altijd doen met zijn dubbele nationaliteit Europeaan-Nederlander.
Hetgeen hem niet verhindert zich, evenals Van der Knaap, een echte Brusselaar te voelen!