Geen EURO 2020 in Brussel? ‘Tijd voor een nieuw voetbalproject dat wél gedragen is

07 December 2017

Geen EURO 2020 in Brussel? ‘Tijd voor een nieuw voetbalproject dat wél gedragen is

“Het kan anders. We hébben al een nationaal stadion: het Koning Boudewijnstadion.”

UEFA besliste vandaag dat Brussel geen speelstad zal zijn voor het EK voetbal van 2020. Arnaud Verstraete (Brussels Parlementslid, Groen): “Het Eurostadion diende vooral privébelangen en is mismeesterd van bij het begin. Dit project is nooit levensvatbaar geweest en moet nu definitief afgevoerd worden. Het is tijd voor een project dat wél transparant gefinancierd wordt, wél plaats biedt aan meerdere sporten en wél een vlotte mobiliteit toelaat.”

UEFA is het wachten beu en schrapt Brussel als speelstad voor Euro 2020. Ghelamco liet al weten dat ze met de bouw van het Eurostadion willen doorgaan, ook als deze niet op tijd klaar is voor Euro 2020. “Te gek voor woorden”, aldus Arnaud Verstraete. “Het is duidelijk dat dit project nog niet gerealiseerd is, omdat het gewoon niet deugt. Het is een slechte deal. De bevolking moet opdraaien voor honderden miljoenen aan onder meer veiligheidskosten en mobiliteit wordt een absolute ramp.”

Het dossier van het nationaal stadion is erg amateuristisch aangepakt door liberale politici als Guy Vanhengel (Open VLD) en Alain Courtois (MR). Zelfs partijgenoot van Courtois, premier Charles Michel, kan blijkbaar alleen vaststellen dat het project van bij het begin “slecht is aangepakt” en “verprutst door amateurs”. Een goed voorbeeld hiervan is de buurtweg, die door de verantwoordelijke politici gewoon werd vergeten.

Verstraete: “Het kan anders. We hébben al een nationaal stadion: het Koning Boudewijnstadion.” Groen pleit ervoor om te investeren in die site en er een Sport City van te maken. Er kan plaats zijn voor verschillende sporten zoals voetbal, hockey, rugby en atletiek, zowel op internationaal topniveau als met infrastructuur die openstaat voor Brusselse clubs.