Flitsen = een sociaal instrument

29 November 2019

Flitsen = een sociaal instrument

"Flitspalen en snelheidsradars zijn bij uitstek sociale instrumenten."

Naar aanleiding van de goedkeuring van de begrotingswijziging voor 2019 ging Arnaud in op het populistisch discours dat deze regering met maatregelen rond het handhaven van verkeersveiligheid ervoor kiest om in "de zakken van de mensen te zitten".

"Volgens de heer Obolensky (PVDA-PTB) blijkt dat duidelijk uit het verslag van het Rekenhof. Zo zijn er miljoenen euro's meer opgehaald aan verkeersboetes dan oorspronkelijk gepland. Ik hoor dat discours vaak bij vertegenwoordigers van de PTB, van de PVDA en soms ook van de PS.

Natuurlijk wil ik ook dat de inkomsten uit de handhaving van de verkeersveiligheid zo laag mogelijk zijn, en liefst zelfs onbestaande. Niet omdat er niet wordt gecontroleerd, wel omdat de mensen die met de wagen rijden, respect hebben voor andere weggebruikers die kwetsbaarder zijn, en omdat iedereen de verkeersregels naleeft.

Flitspalen en snelheidsradars zijn bij uitstek sociale instrumenten, aangezien ze controleren of de sterkste en gevaarlijkste weggebruikers zich respectvol en veilig gedragen ten aanzien van kwetsbare weggebruikers. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die geen auto kunnen betalen, die te voet gaan of met de fiets rijden. Ik wil de stelling dat snelheidscontroles asociaal zijn, niet meer horen!"

https://www.facebook.com/arnaud.verstraete.1/videos/1433260863481687/