Emile Luhahi: 'Gedaan met woekerhuurprijzen in Brussel'
04 April 2025

"Wie zegt dat deze wet overbodig is kijkt dan ook weg van de realiteit: gezinnen die elke maand moeten puzzelen om rond te komen, jongeren die geen plek meer vinden in hun wijk, mensen die hun stad noodgedwongen verlaten." - Emile Luhahi
Veel Brusselaars betalen vandaag te veel huur voor een woning die vaak niet eens in orde is. Dankzij dit nieuwe initiatief krijgen huurders eindelijk de kans om buitensporige huurprijzen aan te vechten.
Als we blijven toelaten dat volkswijken veranderen in investeringsproducten verliezen we wat Brussel écht sterk maakt. Net daarom ben ik trots dat we deze belangrijke stap gezet hebben.
Deze wet brengt ons dichter bij een eerlijker Brussel. Geen stad enkel voor de happy few, maar een plek waar iedereen mee kan bouwen aan de toekomst.
De Brusselse huurdersmarkt wordt steeds krapper. Uit recente cijfers blijkt dat één op de drie huurders meer dan 40% van zijn inkomen aan huisvesting besteedt. De vraag naar betaalbare woningen neemt jaar na jaar toe.
Op vrijdag 4 april keurde het Brussels Parlement dan ook een belangrijke ordonnantie goed die inspeelt op deze problematiek. Centraal staat het concept van referentiehuurprijzen. Die worden berekend op basis van objectieve kenmerken van de woning, zoals de ligging, grootte, het aantal kamers en de energieprestaties. Wanneer een verhuurder een huurprijs vraagt die 20% of meer boven deze referentieprijs ligt, wordt de huurprijs als "buitensporig" beschouwd. In dat geval krijgen huurders het recht om via een eenvoudige procedure naar de vrederechter te stappen, die kan oordelen of de gevraagde prijs gerechtvaardigd is. De rechter heeft de mogelijkheid om, rekening houdend met de staat van de woning, de huurprijs te verlagen naar de referentiehuur.
De ordonnantie legt geen maximumprijzen op voor verhuurders Wel een informatieplicht. Bij het aanbieden van een woning moeten zij de referentiehuurprijs duidelijk vermelden in hun advertenties. Dit versterkt de positie van kandidaat-huurders, die beter kunnen inschatten of een huurprijs redelijk is. Bovendien zal het Brussels Gewest een informatiesysteem ontwikkelen waarmee huurprijzen transparanter worden weergegeven, en zal er extra ondersteuning komen voor huurdersorganisaties.