Groen Brussel wil extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs

13 Maart 2019

Groen Brussel wil extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs

Groen Brussel is boos over het feit dat meer dan 500 Brusselse kinderen geen plaats in een Nederlandstalige secundaire school kregen toegewezen en vraagt nu extra investeringen in het Brussels onderwijs. “We zeggen nu al enkele jaren dat zoiets dit schooljaar ging gebeuren”, zeggen Elke Van den Brandt en Bruno De Lille (Groen). “Er was dus tijd genoeg om in te grijpen. Het is dan ook een echte schande dat de Vlaamse Gemeenschap vandaag honderden jongeren op zoek naar goed Nederlandstalig onderwijs in de steek laat”. Groen vraagt dan ook dat er zeer snel extra middelbare plaatsen gecreëerd worden.


We erkennen dat de VGC en de Vlaamse Overheid de voorbije jaren inspanningen hebben gedaan, onder meer door op aangeven van Groen ook zelf bouwheer te worden voor twee middelbare scholen. Maar we hebben vanaf het begin gezegd dat dat niet genoeg was. Dit stond ook in de capaciteitsmonitor van de onderwijsadministratie van de Vlaamse Gemeenschap. Die voorspelde al in 2015 dat er ook voor het secundair onderwijs grote tekorten zouden zijn tegen 2020.

Bruno De Lille, voorzitter commissie onderwijs VGC (Groen): “Het is zeer pijnlijk te zien dat men met die informatie niet aan de slag is gegaan, waardoor er nu honderden kinderen in grote onzekerheid over hun toekomst verkeren. We hebben beloftes gekregen van de Vlaamse minister van onderwijs maar waar zijn de scholen nu we ze nodig hebben? We hadden geen beloftes nodig maar schoolplaatsen, en die zijn er niet.”

Elke Van den Brandt, Vlaams parlementslid (Groen): “De overgrote meerderheid van de leerlingen die een plaats zoeken in een Nederlandstalige secundaire school komt trouwens uit het Nederlandstalig basisonderwijs. Ze nu naar een Franstalige school duwen is dus te gek voor woorden. Eens je de keuze maakt voor een Nederlandstalig traject, moet de overheid ook garanderen dat je dat kunt afmaken.”

Dat is trouwens ook goed voor de positie van het Nederlands in Brussel: het is geen toeval dat het de laatste jaren meer en meer gesproken wordt. We gaan dit toch niet stilleggen?

Groen vraagt dat er heel snel voldoende extra plaatsen gecreëerd worden. Op korte termijn kan dat door bestaande scholen tijdelijk uit te breiden en ze daar middelen en leerkrachten voor te geven. Structureel door enkele extra middelbare scholen te bouwen. De VGC heeft de campussen Comenius en Zaveldal op 2 jaar neergezet dus het kan snel gaan als men wil.