Groen en Ecolo meten samen met 250 Brusselaars de luchtkwaliteit

18 Februari 2019

Groen en Ecolo meten samen met 250 Brusselaars de luchtkwaliteit

Groen en Ecolo meten met de actie NO2 Pollution op 250 plaatsen in alle 19 Brusselse gemeenten de luchtkwaliteit. Afgelopen weekend hingen we samen met de Brusselaars honderden meetbuisjes op aan huizen, scholen en straathoeken. De buisjes zullen vier weken blijven hangen, waarna ze worden geanalyseerd. 


De NO2 Pollution meetpunten werden geselecteerd via een brede oproep aan Brusselse burgers. "De vele reacties die we daarop kregen, laten zien dat luchtkwaliteit een belangrijke bezorgdheid blijft voor Brusselaars. Burgers willen gezondere lucht. Voor Groen en Ecolo is schone lucht een absolute prioriteit en met deze actie willen we het onderwerp in de schijnwerpers zetten", zegt Elke Van den Brandt, lijsttrekker voor de Brusselse Groen lijst in mei. 

Elk jaar sterven meer dan 600 Brusselaars vroegtijdig door complicaties gerelateerd aan luchtvervuiling. Te hoge concentraties fijn stof en stikstofdioxide (NO2) leiden tot ademhalingsproblemen, longziekten, hartproblemen en kanker. Het probleem van slechte luchtkwaliteit in Brussel valt niet te ontkennen, maar er wordt te weinig aan gedaan. Zo zijn er voorlopig nog maar negen officiële meetpunten in het hele gewest.

De resultaten van de metingen van de luchtkwaliteit zullen in april bekend worden gemaakt.