Groen en Ecolo presenteren een gemeenschappelijke visie voor Brussel

02 April 2019

Groen en Ecolo presenteren een gemeenschappelijke visie voor Brussel

Groen en Ecolo presenteren hun visie voor Brussel. Samen gaan we voor een gewest met schone lucht, veilig verkeer, tweetalige scholen en crèches, betaalbare woningen en efficiënte instellingen. “Brussel is een bruisende, superdiverse, innovatieve stad. Groen en Ecolo geloven in onze stad en willen er alles uithalen wat erin zit, met en voor álle Brusselaars. Daarom slaan we de handen in elkaar voor een ambitieus gezamenlijk toekomstproject met concrete voorstellen”, zegt Elke Van den Brandt, lijsttrekker voor Groen voor het Brussels parlement.

 

Brussel moet een gezonde stad zijn. “De acties van ouders en kinderen aan de schoolpoort zijn duidelijk. We mogen niet langer toekijken terwijl Brusselaars dagelijks ongezonde lucht inademen. Om uitstoot in te perken, stimuleren we het gebruik van het openbaar vervoer door 7 nieuwe snelle lijnen in eigen bedding aan te leggen en de metro, bus, tram, trein en alle deelsystemen in Brussel toegankelijk te maken met één ticket of abonnement”, zegt Elke Van den Brandt. Om de lucht ook actief te zuiveren, voorzien we meer groen in de openbare ruimte.

Brussel moet werken voor iedereen. We zorgen voor betaalbare woningen via een systeem van afdwingbare referentiehuurprijzen. “Het plaatstekort in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft een groot probleem. We versnellen daarom de bouw van nieuwe scholen. Tegelijk willen we ook voluit inzetten op tweetalig onderwijs, naast het Nederlandstalig en Franstalig onderwijs”, voegt Stijn Bex, lijsttrekker voor het Vlaams parlement (Groen), toe.

Brussel moet efficiënter. We willen komaf maken met Brusselse gemeenten als baronieën, en regionaliseren daarom de bevoegdheden van de gemeenten die overlappen met die van het gewest, zoals openbare werken, mobiliteit en fiscaliteit. “Hiermee maken we een einde aan de concurrentie tussen gemeenten en zorgen we voor een gelijke behandeling van alle Brusselaars”, besluit Tinne Van der Straeten, derde plaats op de Ecolo-Groen lijst voor de Kamer.

Dat Groen en Ecolo de handen in elkaar slaan is niet nieuw maar toch opmerkelijk, omdat het om verkiezingen gaat waarbij tweetalige lijsten voor het gewest niet toegestaan zijn. De samenwerking wierp bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen al zijn vruchten af; de groene familie werd de grootste in Brussel. Van den Brandt: “Iedereen die Brussel kent, weet dat als je de stad wilt veranderen, het gewest en de gemeenten nauw moeten samenwerken. Daarom vragen we de kiezer om ook in mei de groene golf te laten doorzetten”.

Het volledige overzicht met alle gemeenschappelijke prioriteiten van Groen en Ecolo is hier te vinden.