Groen en Ecolo vragen samen met meerderheidspartijen gedeeltelijke opening Hertoginnedal

05 Juni 2020

Groen en Ecolo vragen samen met meerderheidspartijen gedeeltelijke opening Hertoginnedal

Hertoginnedal, een uitzonderlijke groene ruimte van 25 hectare, is momenteel afgesloten door hekken. In een resolutie die vandaag in overweging wordt genomen vragen de meerderheidspartijen in het Brussels Parlement om deze groene ruimte gedeeltelijk open te stellen. 'Veel lokale organisaties en burgerinitiatieven vroegen al lang om deze ingreep. Ik ben ontzettend blij dat we nu de eerste stap zetten om een stuk van het Hertoginnedal voor het publiek te openen,' zegt Lotte Stoops, Brussels Parlemenstlid voor Groen.

Concreet vragen de meerderheidspartijen om de hekken weg te nemen die nu de Woluwe en het pad dat er langsloopt, afsluiten voor de Brusselaars. Lotte Stoops: 'Zowel de coronacrisis als de klimaatverandering maken steeds meer duidelijk dat er nood is aan voldoende groen om rust en koelte te vinden wanneer we het warm krijgen, letterlijk en figuurlijk. Met dit initiatief vullen we die nood weer wat meer in.'

Niet alleen zou met dit initiatief de Woluwe vrij worden gelegd, ook wordt het pad dat Oudergem met St-Pieters-Woluwe verbindt zo toegankelijk gemaakt. Het pad biedt een nieuwe veilige route voor wandelaars tussen beide gemeentes. De vraag om het pad en de rivier erlangs vrij te maken, leefde al lang bij lokale organisaties en burgerinitiatieven. 'Brussel maken we samen met de Brusselaars. Het openstellen van het pad en de Woluwe stond hoog op hun verlanglijstje. Als Brusselaar met heel wat persoonlijke ervaring in burgerparticipatie en het vrijmaken van ruimte voor buurtbewoners, ben ik blij dat we hen vandaag kunnen laten weten dat we die vraag beantwoorden met concrete actie,' besluit Lotte Stoops, die in de politiek stapte om burgerinspraak en participatie hoog op de agenda te zetten.