Groen en Ecolo willen heraanleg van Keizer Karellaan

15 Mei 2019

Groen en Ecolo willen heraanleg van Keizer Karellaan

Groen en Ecolo pleiten voor een grondige heraanleg van de Keizer Karellaan, om plaats te maken voor een afgescheiden fietspad in twee richtingen en een aparte strook voor bus of tram. Hiervoor zou de ruimte voor de auto ingeperkt worden tot één rijstrook in elke richting. “De Keizer Karellaan is een invalsweg voor Brussel geworden. Ze doorkruist echter woonwijken en de luchtkwaliteit is er dramatisch. Bovendien is de situatie voor fietsers er levensgevaarlijk”, zegt Elke Van den Brandt, lijsttrekker voor het Brussels Parlement (Groen).


Tijdens de zomermaanden was er al tijdelijk een afgescheiden fietspad en dit was een succes. De groenen vragen nu om een permanente herinrichting met meer ruimte voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer in eigen bedding.

“Onze metingen van de luchtkwaliteit in Brussel toonden aan dat de lucht aan de Keizer Karellaan zeer ongezond is, met waarden NO2 ver boven de Europese norm. Aan de uitgang van de Leopold II tunnel maten we zelfs waarden van bijna het dubbele van de Europese norm. De omwonenden van de laan, de kinderen die er passeren, lopen dus elke dag gevaar voor de gezondheid door het vele autoverkeer”, zegt Van den Brandt.

De herinrichting van de Keizer Karellaan, met minder plaats voor auto’s en meer voor fietsers en openbaar vervoer in eigen bedding, zal helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bovendien zal de verkeersveiligheid voor fietsers erop vooruitgaan. Om hun vraag kracht bij te zetten voeren Groen en Ecolo deze week verschillende acties uit op de Keizer Karellaan. [zie foto's hier, hier en hier]