Groen en Ecolo willen opheldering over financiële put bij Net Brussel

08 Mei 2019

Groen en Ecolo willen opheldering over financiële put bij Net Brussel

Naar aanleiding van het artikel in L’Echo waaruit blijkt dat de financiële put bij Net Brussel nog dieper is dan gedacht, vragen Groen en Ecolo een bijzondere commissie in het Brussels Parlement bijeen te roepen om staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan verantwoording te laten afleggen. “Netheid is een belangrijk aandachtspunt in Brussel. Wij willen erop toezien dat de 171 miljoen euro gewesttoelage die Net Brussel krijgt goed wordt besteed, zodat de Brusselse straten er ook echt properder op worden”, zegt Elke Van den Brandt, lijsttrekker voor het Brussels Parlement (Groen).


L’Echo schreef dat het gewest geweigerd heeft garantie te staan voor Net Brussel voor een lening van 20 miljoen euro, na negatief advies van de Inspectie van Financiën. Net Brussel had dit aangevraagd om aanhoudende tekorten op te lossen, voor 2019 geschat op maar liefst 51 miljoen euro. Er ligt bovendien een klacht over oneerlijke concurrentie bij de Europese Commissie gestart door Go4Circle, een organisatie die 220 afvalverwerkingsbedrijven vertegenwoordigt.

Net Brussel zou een deel van zijn gewesttoelage gebruiken voor zijn commerciële activiteiten, wat niet is toegestaan. Er bestaat bovendien geen transparantie over de financiering van de commerciële activiteiten van Net Brussel. Daarnaast belooft staatssecretaris Laanan al lang een audit, die nog altijd niet heeft plaatsgevonden.

“Staatssecretaris Laanan moet dringend verantwoording komen afleggen in het Brussels Parlement over de financiële situatie bij Net Brussel na de recente ontwikkelingen. De Brusselaar heeft het recht te weten wat er met het gewestgeld voor Net Brussel gebeurt, waarom de tekorten blijven aanslepen terwijl we geen significante verbetering in de netheid zien. Na eerdere schandalen over verbranding van gesorteerd afval en fraude met tankkaarten, is dit het zoveelste probleem”, zegt Van den Brandt.