Groen wordt grootste Nederlandstalige partij van Brussel

15 Oktober 2018

Groen wordt grootste Nederlandstalige partij van Brussel

De groene golf vertaalt zich in een record aantal gemeenteraadsleden voor Groen in Brussel. Met 27 verkozenen in de Brusselse gemeenten tekent Groen voor het beste resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen ooit.  

De groene golf vertaalt zich in een record aantal gemeenteraadsleden voor Groen in Brussel. Met 27 verkozenen in de Brusselse gemeenten tekent Groen voor het beste resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen ooit.

"Groen en Ecolo zijn al enkele jaren zeer sterk bezig in Brussel, zowel in oppositie als waar we mee het beleid uittekenen. Dit werd duidelijk geapprecieerd door de kiezer in zowat alle Brusselse gemeenten." laat Groen Brussel voorzitter Jos Raymenants, zelf ook kersvers gemeenteraadslid in Sint-Gillis, noteren. Dat zie je bijvoorbeeld in Etterbeek, waar schepen én lijsttrekker Rik Jellema een vooruitgang van 10,8% kan voorleggen. In Elsene werd Ecolo-Groen dan weer vanuit oppositie de grootste, met een fris team en twee nieuwe gemeenteraadsleden voor Groen.

Het lijstje van gemeenten waar Ecolo-Groen winst maakten gaat nog even verder, maar de trend is duidelijk. Nooit eerder nam Ecolo-Groen in zo veel Brusselse gemeenten het voortouw en nooit raakten zo veel Groen kandidaten verkozen in Brussel. Groen steekt daardoor met kop en schouders boven de andere Nederlandstalige partijen uit.

"Het hart van ons land is gisteren groen gekleurd. We zijn enorm blij dat Brusselaars in heel het Gewest dezelfde duidelijke keuze maakten voor een groene toekomst. Samen met alle andere groene verkozenen maken we van Brussel een menselijkere, eerlijkere en gezondere stad. Dat duidelijke mandaat van de Brusselaar willen wij nu vertaald zien in stevige coalities rond propere lucht, veilig verkeer en goed bestuur." zegt Jos Raymenants.

  Totaal verkozen
Groen 27
Vlaams Belang 0
sp.a 14
CD&V 9
N-VA 7
PVDA 6
Open VLD 17

 

Verkozen raadslid Gemeente
Susanne Mueller-Huebsch Anderlecht
Bart Dhondt Brussel
Soetkin Hoessen Brussel
Lotte Stoops Brussel
Bruno De Lille Brussel
Els Gossé Elsene
Peggy Stevens Elsene
Rik Jellema Etterbeek
Elke Van den Brandt Ganshoren
Nathalie De Swaef Jette
Annemie Maes Jette
Cindy Devacht Jette
Wouter Hessels Koekelberg
Tinne Van der Straeten Koekelberg
Marie Bijnens Koekelberg
Lieve Jorens Oudergem
Adelheid Byttebier Schaarbeek
Arnaud Verstraete Schaarbeek
Leticia Sere Schaarbeek
Katia Van den Broucke Sin-Agatha-Berchem
Suzanne Ryvers Sint-Gillis
Jos Raymenants Sint-Gillis
Linde Haven Sint-Gillis
Frederic Roekens Sint-Joost-ten-Node
Veerle Vandenabeele Sint-Joost-ten-Node
Esmeralda Van den Bosch Vorst
Daniel Soumillion Watermaal-Bosvoorde