Groen ontgoocheld over tweede belangenconflict tegen decumulvoorstel

06 Februari 2019

Groen ontgoocheld over tweede belangenconflict tegen decumulvoorstel

Groen reageert ontgoocheld op de indiening van een tweede belangenconflict door Open VLD, N-VA en CD&V vandaag in het Vlaams Parlement tegen het Ecolo-Groen voorstel voor een decumul in Brussel. Met het voorstel zou het cumuleren van een mandaat als schepen of burgemeester met dat van een parlementslid niet meer mogen.

 

“De drie partijen kiezen ervoor het gecumuleer van postjes in stand te houden, en verdedigen daarmee de belangen van een handvol Brusselse politici, in plaats van die van alle Brusselaars”, zegt Elke Van den Brandt, Vlaams Parlementslid en lijsttrekker voor Groen in mei.

Dit is al de tweede keer dat Open VLD, N-VA en CD&V een belangenconflict indienen tegen het decumulvoorstel. Daardoor begint de hele procedure weer van vooraf aan; het Brussels Parlement mag de komende 6 maanden weer niet stemmen over haar voorstel. Dat betekent dat het niet meer voor de komende verkiezingen gestemd kan worden.

"Open VLD, N-VA en CD&V hebben vaak de mond vol over goed bestuur in Brussel. Ons decumul-voorstel zorgt voor een eerlijkere en transparantere politiek en toch blokkeren ze het. Hun eigen mooie verklaringen zijn ze nu blijkbaar al vergeten”, zegt Bruno De Lille, fractieleider voor Groen in het Brussels Parlement.

“Groen en Ecolo willen dat het gedaan is met ongezonde machtsconcentraties in Brussel”, voegt Van den Brandt toe.