Groen opent Nationaal Park Brabantse Wouden

20 Mei 2019

Groen opent Nationaal Park Brabantse Wouden

Groen opende vandaag in het Zoniënwoud symbolisch het Nationaal Park Brabantse Wouden: een gebied van ca 10.000 hectare van de Dijlevallei, het Meerdaalwoud en het Heverleebos over het Zoniënwoud tot en met het Hallerbos. Zo creëren we een gigantische groene long voor Vlaams-Brabant en Brussel.


“Door al die natuurgebieden samen tot beschermd Nationaal Park uit te roepen, dragen we bij aan de bescherming van de biodiversiteit. De bossen bevatten heel wat Europese topnatuur en behoren dan ook tot het Natura 2000 netwerk. Het Zoniënwoud heeft zelfs erkenning gekregen als Unesco-werelderfgoed”, zegt Chris Steenwegen, 2de plaats Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant en oud-directeur van Natuurpunt.

“Het Nationaal Park Brabantse Wouden zou bovendien een groot groen gebied vormen waar mensen kunnen fietsen, wandelen en genieten van de natuur. Zeker voor de mensen uit Brussel, die vaak geen eigen tuin of buitenruimte hebben, is dit belangrijk. Studies tonen aan dat meer natuur en groen mensen niet alleen gezonder maakt, het maakt hen ook creatiever en productiever. Met meer nationale parken doen we dus goed voor zowel de natuur als voor onszelf”, zegt Stijn Bex, lijsttrekker Vlaams Parlement in Brussel.

Groen heeft een geïntegreerd plan dat de biodiversiteit in Vlaanderen en Brussel moet beschermen. Groen wil onder andere in iedere provincie een nationaal park realiseren en de versnippering van natuurgebieden tegengaan. “Daarmee versterken we onze biodiversiteit en dat is nodig. Natuur zorgt bovendien voor zuivere lucht en water, voor waterberging, voor gezonde voedselrijke bodems en ook voor onze gezondheid en ons welzijn. Elke euro die we investeren in meer natuur betaalt zich dubbel en dik terug”, legt Steenwegen uit.


Lees ons volledige plan voor meer natuur en betere bescherming van de biodiversiteit hier.