Groen snoeihard voor Anderlechtse avondklok: "Dit is stigmatisering"

19 December 2024

Groen snoeihard voor Anderlechtse avondklok:

Preventie begint bij vertrouwen. Dat betekent investeren in jongeren, in jeugdwerk en in het bieden van kansen. Het betekent luisteren, samenwerken en perspectieven openen. Zo versterken we buurten en pakken we problemen aan.

Emile Luhahi, Brussels parlementslid voor Groen, is niet te spreken over de maatregelen die het bestuur in Anderlecht plant voor Oudjaar: "Dit besluit is geen preventie, maar een collectieve veroordeling die jongeren stigmatiseert en onze samenleving niet vooruithelpt." In de nasleep van een aantal incidenten met zwaar vuurwerk in Kuregem besloot het bestuur immers om jongeren onder de zestien op oudejaarsavond na 19u binnen te houden. Zonder begeleiding van een ouder of voogd zullen ze op 31 december hun woning niet mogen verlaten.

Preventie in plaats van voorarrest

Luhahi wijst op het belang van echte preventiemaatregelen in plaats van de vermomde straffen die Anderlecht en ook Antwerpen uitdelen. "Preventie begint bij vertrouwen. Dat betekent investeren in jongeren, in jeugdwerk en in het bieden van kansen. Het betekent luisteren, samenwerken en perspectieven openen. Zo versterken we buurten en pakken we problemen aan. Wat nu in Kuregem gebeurt, is het tegenovergestelde. Jongeren worden collectief beoordeeld, niet op basis van hun gedrag, maar simpelweg omdat ze jong zijn en in een specifieke buurt wonen. Hen verbieden om naar buiten te gaan is geen oplossing. Het is stigmatisering."

Kritiek uit het middenveld 

De maatregel straft een hele groep voor daden van een kleine minderheid. Anderlecht begeeft zich zo op dun juridisch ijs. Ook experten uiten kritiek. Advocate Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten hekelde bij VRT het gebrek aan wettelijke basis voor de gelijkaardige maatregelen van De Wever in Antwerpen. Ook uit het jeugdwerk komt kritiek. Maret Dakaeva van Uit De Marge vzw waarschuwde eerder in de pers dat huisarrest geen preventieve maar een strafmaatregel is. Luhahi ondersteunt haar oproep voor echte preventiemaatregelen die dichtbij jongeren staan.

"Als voormalig jeugdwerker bij TADA in Molenbeek heb ik van dichtbij gezien hoe belangrijk het is om jongeren perspectief te bieden en te investeren in hun toekomst. In de Germinal-wijk in Evere, waar ik ben opgegroeid, bewijst een preventieteam al meer dan 20 jaar hoe samenwerking met jongeren, buurtwerkers en politie echt kan werken. Deze positieve aanpak laat zien dat het bouwen van vertrouwen en begrip een verschil maakt."
Deze maatregelen bieden geen antwoord op de uitdagingen in een wijk als Kuregem. "Als we echt vooruitgang willen boeken, moeten we inzetten op oplossingen die werken. Meer straathoekwerkers, meer kansen, meer vertrouwen en meer samenwerking met jongeren en hun families," voegt Luhahi toe.

Groen blijft deze kwestie nauw opvolgen en blijft pleiten voor beleid dat jongeren kansen geeft en hen niet stigmatiseert.