Groen wil onafhankelijke audit naar politieke inmenging VRT

29 April 2024

Groen wil onafhankelijke audit naar politieke inmenging VRT

"Groen wil geen woorden maar daden van de minister van Media."

“Eerst de VRT financieel doodknijpen en vervolgens programma’s op maat betalen om de eigen bevoegdheden en politieke agenda in beeld te krijgen: schaamteloos en cynisch”, hekelen Groen-parlementsleden Celia Groothedde en Stijn Bex als reactie op de berichtgeving dat de Vlaamse regering de uitwerking van programma’s zou beïnvloeden. "Onder het ministerschap van Benjamin Dalle moest de VRT sterk besparen. Verschillende bronnen binnen de VRT zeggen nu dat er programma's op bestelling voor Vlaamse ministers gemaakt worden. Daar geeft de Vlaamse regering immers wél geld voor. De onafhankelijkheid van de VRT, waar minister Dalle altijd voor opkomt, komt zo sterk onder druk. Groen wil geen woorden maar daden van de minister van Media, en vraagt aan Dalle om een audit te bestellen die onderzoekt of de VRT nog wel onafhankelijk kan werken,” aldus Bex.

Samen met Vlaams parlementslid Meyrem Almaci vragen Groothedde en Bex dat media-minister Benjamin Dalle een audit bestelt om uit te zoeken of de openbare omroep nog wel onafhankelijk kan werken: “Programma’s op bestelling laten uitwerken voor je eigen politieke agenda, is bijzonder bedenkelijk.”

Naast de vraag om een audit herhaalt Groen ook de oproep om de besparingen bij de VRT terug te draaien. “Een sterke, onafhankelijke openbare omroep is een voorwaarde voor een sterke democratie. Daar horen ze voldoende middelen voor te krijgen en niet alleen voor boodschappen die in het politieke kraam van de machtspartijen passen. Het is hoog tijd dat de onafhankelijkheid van de VRT opnieuw versterkt wordt”, besluit Groothedde.