Groen wil rolstoelvriendelijk stadsmeubilair en speeltuinen

31 Mei 2021

Groen wil rolstoelvriendelijk stadsmeubilair en speeltuinen

Brussel wil een stad zijn voor iedereen. Ook de toegankelijkheid van de openbare ruimte moet dat dus uitstralen, vindt Groen-Parlementslid Lotte Stoops. Om die reden vraagt ze de regering om rolstoelvriendelijke picknicktafels te plaatsen, verspreid in Brusselse parken. Zulke tafels hebben bijvoorbeeld een langer tafelblad dan de aangehechte banken, waardoor rolstoelgebruikers gemakkelijk mee kunnen aanschuiven. 'Nog te vaak is de openbare ruimte niet aangepast op mensen met een handicap. Niet vanuit een negatieve motivatie, maar omdat er niet voldoende stil bij werd gestaan. Dat willen wij veranderen,' aldus Stoops.

Stoops haalde de inspiratie voor dit idee in haar geboortedorp Kasterlee. Daar bevindt zich een grote school voor kinderen met een handicap. In co-creatie met de school en natuurverenigingen werd rolstoelvriendelijk bosmeubilair ontwikkeld voor mensen die zich verplaatsen met een rolstoel. 'Zulke tafels voorzien lijkt iets erg kleins, maar voor wie zich met een rolstoel verplaatst, maken ze het verschil tussen er automatisch bij horen, of uit de boot vallen,' vindt het Groen-parlementslid. In Brugge werden recent eveneens rolstoelvriendelijke picknicktafels geïnstalleerd. 'Zulke picknicktafels kunnen een eerste 'quick win' vormen, van waaruit we verder kunnen werken naar een écht inclusieve openbare ruimte, waar rolstoelgebruikers net zo thuis zijn als andere Brusselaars,' aldus Stoops.


De picknicktafels ziet Stoops dus als een opstap naar meer. Net zoals Kasterlee moet het Gewest verdere stappen zet naar een inclusieve openbare ruimte, meent het Parlementslid. Zo wordt er in Kasterlee gewerkt aan een rolstoelvriendelijke zandspeelplek en zal er een rolstoelvriendelijk prikkel- en beleefpad worden aangelegd. Ook werken ze aan nóg inclusiever meubilair: naast tafels met een verlengd tafelblad, komen er ook tafels bij met nog andere specifieke aanpassingen, zoals een rugleuning, steunpunten om zich op te drukken/recht te staan uit de rolstoel, een uitsparing in het midden van de lange zijde van de tafel zodat de rolstoelgebruiker centraal kan zitten, etc. Het zijn allemaal dingen die ook in Brussel mogelijk zijn, meent Stoops.


Stoops: 'Dankzij de school zet o.a. het lokaal bestuur steeds vaker de bril op van een rolstoelgebruiker wanneer het nieuwe plannen uitwerkt. Het is de vanzelfsprekendheid waarmee er vanuit verschillende perspectieven naar de openbare ruimte gekeken wordt, die we ook geïnstalleerd willen zien in Brussel.'