Groen Brussel gaat samen met Ecolo opnieuw voor groene golf in 2024

24 Juni 2023

Groen Brussel gaat samen met Ecolo opnieuw voor groene golf in 2024

"Samen met deze topkandidaten zetten we ons in voor de stad van morgen."

Op zaterdag 24 juni kwamen zo'n 300 leden en sympathisanten bijeen voor het Brussels congres van Ecolo en Groen in La Tricoterie in Sint-Gillis. De Groenen stelden er hun topkandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in de verschillende Brusselse gemeenten voor.


De covoorzitsters van Ecolo en Groen, Rajae Maouane en Nadia Naji presenteren samen met de lijsttrekkers hun ambities voor Brussel: de hoofdstad strijdbaar maken tegen de klimaatcrisis met groene en gezonde wijken, waarin het goed leven is voor iedereen.


"Samen met deze topkandidaten zetten we ons in voor de stad van morgen", klinkt het bij Naji. "Een stad waar de Brusselaars goed kunnen wonen en gezond kunnen opgroeien is ook een stad die ons beschermt tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. De afgelopen weken hebben we aan den lijven ondervonden hoe groot en tastbaar het verschil is tussen een grijze straat vol beton en een groene straat met bomen." Naji verwijst in haar toespraak naar de mogelijke kap van de 50-jarige bomen op het Vrijheidsplein: "Ik doe liever een terrasje in de koelte van de bomen dan op een hitte-eiland."


"Dankzij de Groenen worden de natuur en de biodiversiteit beter beschermd," vervolgt Rajae Maouane. "Elke dag komen er meer bomen, meer parken en meer groene plekjes bij in Brussel. Laten we duidelijk zijn: we willen meer van dat, want we hebben het nodig. De pauzeknop indrukken is géén optie. Integendeel, we willen de transitie versnellen en meer doen, sneller en eerlijker." Naji benadrukt: "Voor klimaattreuzelaars is er geen ruimte in Brussel."


Groen en Ecolo geven startschot: “Samensemble voor Brussel”

De leden van de lokale Ecolo-Groen afdelingen verkozen de afgelopen weken hun topkandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Groenen trekken naar de Brusselse kiezer met vertrouwde én nieuwe gezichten en zetten zo in op expertise bekrachtigd met een frisse wind.

Huidig schepenen in onder andere Stad Brussel, Jette en Sint-Agatha-Berchem vragen de kiezer het mandaat om hun projecten na 2024 verder te zetten: "Het is onze ambitie om ons project verder te zetten: we zitten nog boordevol plannen."

Ook heel wat nieuwe en diverse gezichten zetten de stap om zich politiek te engageren voor hun gemeente. De partijen verwelkomen onder andere Arno Vervaet in Molenbeek en Farida Tahar in Schaarbeek. Als nieuwkomers in de politieke arena kunnen zij voor een frisse wind zorgen in de Brusselse gemeentes. "Een mix van ervaring en vernieuwing zorgt voor een beter Brussel voor iedereen", stellen ze.

Waar de Groenen nu oppositie voeren, willen ze de kiezer overtuigen met een groen en progressief verhaal: "Er is zoveel potentieel."

De lijsten worden geduwd door nationale kopstukken, zoals Groen-covoorzitster Nadia Naji in Molenbeek, Energieminister Tinne Van der Straeten in Koekelberg en minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt in Ganshoren. Hun steun als lijstduwer is een teken van groot vertrouwen in de ploeg die de leden kozen.

Dat vertrouwen spraken Naji en Maouane ook uit tijdens het congres: "Met deze ploeg trekken we vol enthousiasme naar de kiezer in 2024. Dankzij onze ministers en parlementsleden, schepenen, burgemeesters, gemeenteraadsleden, OCMW-raadsleden, politieraadsleden en vertegenwoordigers in de gemeentelijke instellingen hebben we de lijnen al uitgetekend om van Brussel een groenere en aangenamere stad te maken. Dat project willen wij verderzetten."

In het najaar kiezen de lokale Ecolo-Groen-groepen de andere kanidaten die de lijsten vervolledigen. Ondertussen tekenen de topkandidaten samen met de leden hun programma uit: “Er zijn heel wat uitdagingen voor Brussel. We staan voor een beleid dat de levenskwaliteit van de Brusselaars voorop stelt. Daarom trekken we samen de straat op en gaan we luisteren naar de Brusselaars.” De Groen-leden leggen deze namiddag al de eerste hand tijdens hun eerste Dreamstorm in een reeks van vier brainstormmomenten.