Van den Brandt: “Alleen onderhandeld akkoord kan vertrouwen herstellen”

12 September 2024

Van den Brandt: “Alleen onderhandeld akkoord kan vertrouwen herstellen”

“Brussel verdient een regering die de uitdagingen waar we voor staan, serieus neemt, en kiest voor gedragen oplossingen in plaats van snelle aankondigingspolitiek omwille van verkiezingskoorts.”

Elke Van den Brandt (Groen) eist dat de Franstalige partijen MR, PS en Les Engagés hun voorstel rond de lage-emissiezone (LEZ) weer intrekken. Ze roept hen op om te werken aan een onderhandeld compromis.

Eis om voorstel in te trekken

Elke Van den Brandt wil nu dringend actie in het belang van de Brusselaars. Op het moment dat er dagelijks overleg was in het kader van de regeringsvorming bedisselden de Franstalige partijen MR, PS en Les Engagés vorige week, zonder ook maar enig overleg, om de lang aangekondigde verstrenging van de lage emissiezone (LEZ) met twee jaar uit te stellen. Dat creëerde een diepe vertrouwensbreuk. Meer dan een week wachtte Van den Brandt op “staalharde garanties” van de Franstalige formateur David Leisterh. De ernst van de situatie lijkt echter niet door te dringen bij de Franstaligen. Het geduld is ondertussen op.

“De drie Franstalige partijen hebben mij vorige week een mes in de rug gestoken. Zo kan ik niet werken. Als ze menen dat ze Groen willen respecteren, moeten ze ook echt met Groen overleggen. De beste garantie om te vermijden dat een dergelijke situatie zich herhaalt, is door die nooit te laten gebeuren. Daarom vraag ik dat zij hun voorstel zo snel mogelijk weer intrekken en werken aan een onderhandeld compromis,” stelt Van den Brandt. Zolang het voorstel nog niet is gestemd in het parlement, is het daar nog niet te laat voor.

Juridisch en politiek stabiel beleid op basis van onderhandeld voorstel

Van den Brandt wijst erop dat het huidige voorstel van de Franstaligen zeer wankel is. Het zal een hoog prijskaartje hebben doordat er extra emissierechten moeten worden betaald. En het Franstalige voorstel kan en zal ook juridisch worden aangevochten, aangezien er plots “last minute” teruggekomen wordt op gemaakte afspraken van acht jaar geleden. Waar is de rechtszekerheid voor burgers die wél al de investering van een nieuwe wagen deden?

“We zijn het aan de Brusselaars verplicht om beleid te voeren dat juridisch en politiek stabiel is. Burgers moeten rechtszekerheid hebben. Daarom wil ik komen met een onderhandeld compromisvoorstel, dat wel juridisch en politiek sluitend is,” zegt Van den Brandt.

Het intrekken van het voorstel in het parlement is voor haar een essentieel signaal. Ze wil dat er snel onderhandeld wordt over een nieuw voorstel. Ze denkt dat het mogelijk is

om snel tot een onderhandelde oplossing te komen die inhoudelijk evenwichtig is, juridisch solide, en rekening houdt met mogelijk budgettaire gevolgen.

“Over propere lucht en de longen van onze kinderen kunnen we niet onderhandelen. De kalender van de lage-emissiezone uitstellen is niet de juiste keuze, maar we kunnen wel bekijken of de boetes tijdelijk worden bevroren. Ook moeten we samen bepalen hoe kwetsbare groepen nog beter kunnen worden geholpen.”

Regeringsvorming in plaats van verkiezingskoorts

Van den Brandt betreurt sterk hoe er door sommige partijen nu verkiezingscampagne wordt gevoerd, onder het mom van een “oplossing” voor de Brusselaars, die juridisch niet sluitend is. Ze roept alle partijen op om het hoofd koel te houden en het algemeen belang voorop te stellen. “Brussel verdient een regering die de uitdagingen waar we voor staan, serieus neemt, en kiest voor gedragen oplossingen in plaats van snelle aankondigingspolitiek omwille van verkiezingskoorts.”