‘De Brusselse regering trekt geen lessen uit het Samusocial-schandaal’

25 Mei 2018

‘De Brusselse regering trekt geen lessen uit het Samusocial-schandaal’

“De ordonnantie ontbreekt totaal aan ambitie en gaat regelrecht in tegen de aanbevelingen die de onderzoekscommissie Samusocial maakte."

De Brusselse regering mist de historische kans om het daklozenbeleid in het Gewest grondig te herzien en lessen te trekken uit het Samusocial-schandaal. Dat besluit Groen nadat de meerderheid vandaag in het Brussels Parlement een ordonnantie rond daklozenopvang goedkeurde. Groen stemde tegen.
 
“De ordonnantie ontbreekt totaal aan ambitie en gaat regelrecht in tegen de aanbevelingen die de onderzoekscommissie Samusocial maakte”, besluit Arnaud Verstraete, Brussels Parlementslid voor Groen. “Ze geeft de noodopvang, en meer bepaald Samusocial, een ongelimiteerde garantie op financiële steun van het Gewest. Bovendien moeten alle daklozenorganisaties in Brussel voortaan een vergunning vragen, behalve Samusocial.”
 
Verstraete: “Dit tart toch elke verbeelding? De problemen worden hiermee stevig verankerd. De Brusselse regering herbevestigt hiermee de ongezonde machtspositie van Samusocial. Alle organisaties in de sector zullen worden geëvalueerd, behalve diegene die bewees uit te blinken in wanbeheer. Die krijgt opnieuw carte blanche. Meer zelfs: deze en toekomstige regeringen zijn bij ordonnantie verplicht om voor een onvoorwaardelijke geldstroom te zorgen.”
 
Bovendien mist de regering de unieke kans om de daklozenopvang in Brussel volledig te hertekenen en te kiezen voor oplossingen die leiden tot herintegratie in de maatschappij. De groenen roepen op tot een meerjarenplan om het aantal daklozen in Brussel te verminderen. Daarbij moet het leeuwendeel van de budgetten geïnvesteerd worden in structurele oplossingen voor daklozen, en slechts een klein deel in noodopvang.

 

Meer lezen? Bruzz (https://www.bruzz.be/samenleving/brussels-parlement-zet-licht-op-groen-voor-reorganisatie-daklozenopvang-2018-05-26)