Luchtkwaliteit Sint-Gillis overal slecht

31 Mei 2018

Luchtkwaliteit Sint-Gillis overal slecht

Ecolo-Groen plaatste gedurende een maand, tussen 17 februari en 17 maart 2018, meetbuisjes op negen plekken in Sint-Gillis om het stikstofdioxidegehalte (NO2) te onderzoeken. Onderzoek wijst namelijk uit dat meer dan 600 Brusselaars per jaar sterven door de slechte luchtkwaliteit, en dat bijgevolg vooral jonge kinderen hier gezondheidsproblemen door ontwikkelen. Alle negen meetplekken gaven een zeer slecht tot slecht resultaat (+30 en +35 g/m3).

Wie wandelt of fietst langs de Fonsnylaan of de Barrière zal dit niets verbazen.  “Helaas liggen hier wel veel scholen en crèches in de buurt”, zegt Suzanne Ryvers, lijsttrekster voor Groen. “Met een motie vragen we de gemeenteraad dan ook vlug concrete maatregelen te nemen, zoals de invoering van schoolstraten en het consequent aanmoedigen van alternatieve vervoerswijzen,” voegt Catherine Morenville toe, gemeenteraadslid en lijsttrekster Ecolo-Groen.

De negen meetpunten van Ecolo-Groen lagen verspreid over Sint-Gillis, langs drukke verkeersassen, scholen, maar ook in rustigere residentiële straten. Ook daar gaan de waarden in het rood. Drie van de 9 plekken hebben NO2 waardes van meer dan 30 µg/m3, de zes overige zitten allemaal boven de 35 µg/m3. Op het randje van de Europese drempelwaarde dus, maar de ecologisten ijveren al langer voor het verlagen van deze kritische drempel tot 20 µg/m3. Vanaf dan is er een duidelijk negatief effect op de gezondheid merkbaar.

“We hopen dat het huidige schepencollege de ernst van de situatie inziet, en vanaf nu ook zelf de luchtkwaliteit zal meten. Voor excuses hebben we nu geen tijd meer. Alle inwoners hebben baat bij een betere luchtkwaliteit. Wij willen dus schoolstraten, meer fietsenparkings, meer deelwagens en meer groen op straat,” besluit Suzanne Ryvers.


Ecolo-Groen onderzocht de luchtkwaliteit in Sint-Gillis.


Op elk van de 9 meetpunten bereikt het stikstofdioxidegehalte gevaarlijke waardes.


Onze voorstellen voor een betere luchtkwaliteit.


  • Minder verkeer rond scholen en crèches ⇒ schoolstraten
  • Meer fietspaden en fietsenstallingen
  • Meer bomen, in elke straat

Lees meer op www.groenbrussel.be/sintgillis en op

www.facebook.com/ecologroen1060

Meetpunt

µg/m3

Engelandstraat

37,5

Savoiestraat

31,9

Parmastraat

31,4

Overwinningsstraat

37,2

Munthofstraat

37,9

Ducpetiauxpaan

37,0

Denemarkenstraat

37,6

Praagstraat

33,9

Koningslaan

38,5

Porteuse_Zoom_2.jpg