Meer dan 20.000 bomen gekapt in Brussel

25 Juni 2018

Meer dan 20.000 bomen gekapt in Brussel

Persbericht Groen Brussel Op drie jaar tijd zijn er maar liefst 20 000 bomen gekapt in het Brussels Gewest. Dat blijkt uit antwoorden op verschillende parlementaire vragen die Groen-Parlementslid Annemie Maes stelde.

Maes: “Niet te begrijpen. Terwijl Brusselse kinderen op straat komen om te protesteren tegen de slechte luchtkwaliteit, laat de Brusselse regering gewoon toe dat er tienduizenden bomen – ook gezonde – worden gekapt. Onze stad heeft die bomen nodig!”

Uit analyse gebaseerd op verschillende schriftelijke vragen aan de bevoegde Brusselse ministers, bleek dat in de periode 2014-2016 meer dan 20 000 bomen werden gekapt. Het exacte aantal ligt vermoedelijk nog een stuk hoger, aangezien er geen uniforme monitoring is voor de reden en het aantal gekapte bomen.

In De Standaard minimaliseert Leefmilieu Brussel de cijfers. Toch gaat het hier niet enkel om zieke bomen.

“Uiteraard moeten zieke bomen, of bomen die dreigen om te vallen, worden gekapt. Maar dit cijfer is toch opvallend hoog. We zien duidelijk dat het beleid in Brussel vaak inhoudt dat te gemakkelijk wordt beslist om te kappen, zelfs als er alternatieven zijn," zegt Annemie Maes. 

"Zo zijn er voorbeelden waarbij tientallen kastanjebomen gingen worden gekapt, omdat enkelen ziek bleken te zijn," zegt Maes. "Vaak zijn het burgerprotesten die dit proberen tegen te houden. Er is een te versnipperd boombeleid in Brussel. De gemeenten, het gewest, Brussel Leefmilieu, Infrabel, enzovoort kappen maar zonder algemeen plan. Zolang er geen duidelijk gecoördineerd beleid is, vragen wij een tijdelijk moratorium op bomenkap.”

Groen en Ecolo willen dringend een bomenplan voor het Brussels Gewest. De partijen willen een budget van 200.000 à 500.000 euro per jaar vrijmaken om gericht bomen, struiken en stadsgroen aan te planten tegen luchtvervuiling. Maes: “Bomen en struiken zijn stofzuigers van fijnstof. Ze kunnen de fijnstofconcentratie met 60 procent doen dalen in de stad. Dat de Brusselse regering ondertussen tienduizenden bomen laat kappen, is onbegrijpelijk.”