Groen gaat met meer kandidaten dan ooit voor schone lucht, veilig verkeer en beter onderwijs

19 September 2018

Groen gaat met meer kandidaten dan ooit voor schone lucht, veilig verkeer en beter onderwijs

Dit weekend werden de kandidatenlijsten voor de lokale verkiezingen van 14 oktober ingediend. In Brussel komt Groen op in alle negentien gemeenten, met maar liefst 101 kandidaten. Voor Groen is dat een record aantal kandidaten in het Gewest.

De partij staat sterk voor de verkiezingen. In drie gemeenten hebben we een Groen-lijsttrekker. In Etterbeek trekt Rik Jellema de Ecolo-Groen-lijst en in Sint-Agatha-Berchem doet Katia Van den Broucke dat. In Sint-Jans-Molenbeek staat Annalisa Gadaleta bovenaan de Groen-lijst. Via de link onderaan vind je extra informatie over onze lijsttrekkers.

In vijf gemeenten met een Ecolo-Groen-lijst levert Groen de nummer twee. Op liefst elf van de Ecolo-Groen-lijsten duikt er een Groen-kandidaat op in de top drie. Best indrukwekkend als Nederlandstalige partij in Brussel. 

De ambitie is dan ook niet min. Zo wil Groen de meeste verkozenen halen van alle Nederlandstalige partijen in het Brussels Gewest. Bovendien willen de groenen de grootste worden in Brussel-Stad . De inzet? Veiliger verkeer, schonere lucht, betaalbare woningen en voldoende scholen.

Jos Raymenants, voorzitter Groen Brussels Gewest:

“De grote inzet voor ons op 14 oktober zijn de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid in Brussel. De resultaten van onze NO2-metingen bevestigen dat de luchtkwaliteit op veel plekken barslecht is. Ik ben dan ook blij dat de Brusselaars het heft in eigen handen nemen. Kijk naar het succes van Café Filtré. Overal zie je mensen opstaan – ouders en grootouders van schoolgaande kinderen, bezorgde Brusselaars – om de luchtkwaliteit, die nog altijd achteruit gaat, eindelijk aan te pakken. Maar de traditionele partijen reageren te traag en niet doortastend genoeg. Wij pleiten bijvoorbeeld voor het invoeren van schoolstraten, meer autoluwe straten, de algemene invoering van een zone 30 én controle op de naleving ervan door regelmatige politiecontroles en mobiele flitscamera’s. Dat zou ook de verkeersveiligheid ten goede komen, want ook daar wringt een schoentje."
 
"Voorts moeten alle Brusselse gemeentes meer inzetten op openbaar vervoer en een echt fietsbeleid, zoals in Jette, met gemarkeerde fietsinfrastructuur, gescheiden fietspaden op de grootste wegen, fietsstraten en fietsboxen. Daarnaast moet er ook massaal geïnvesteerd worden in onze scholen, want elk kind heeft recht op kwaliteitsvol onderwijs. Tot slot willen we dat tweetalig en meertalig onderwijs de norm wordt in Brussel. Waarom al niet in crèches jonge kinderen laten wennen aan twee of meerdere talen? Waarom durven gemeentes niet meer experimenteren met immersie-onderwijs? Dat is een gemiste kans. Want elk onderzoek wijst uit dat kinderen op die manier beter gewapend de toekomst tegemoet gaan. Zeker in een meertalige en superdiverse context als Brussel.”

---

Overzicht van alle kandidaten, extra informatie over de lijsttrekkers en foto's van de kandidaten vind je via deze link