Ecolo en Groen slaan de handen ineen voor een groener en eerlijker Molenbeek. We zien zoveel kansen in onze gemeente, maar er zijn ook dingen die echt dringend anders moeten. Wij dromen van:
- Een groener en schoner Molenbeek: We zien een Molenbeek voor ons met propere straten zonder zwerfvuil, mooie groene plekken die samenbrengen en verkoelen en waar kinderen veilig buiten kunnen.
- Een groener en dynamischer Molenbeek: We willen een gemeente waar je makkelijk van A naar B komt. Of je nu wandelt, fietst, het openbaar vervoer neemt of met de auto rijdt. Een plek waar winkels floreren en ondernemers kansen krijgen. Een gemeente met een bruisend en divers cultuuraanbod.
- Een eerlijker en efficiënter Molenbeek: We willen een Molenbeek waar je je veilig voelt op straat en waar slim met je belastinggeld wordt omgegaan. Geen verspilling of vriendjespolitiek, maar verstandige keuzes voor onze gemeente.
- Een eerlijker en inclusiever Molenbeek: Bovenal willen we een Molenbeek waar iedereen zich thuis voelt en zich kan ontplooien. Vooral onze Molenbeekse ketjes verdienen alle kansen om te groeien en te ontwikkelen.
Benieuwd wat we concreet willen doen? Lees dan verder en ontdek onze visie en onze programmapunten voor de komende zes jaren!
Groener en schoner
Stel je Molenbeek eens voor, niet ver in de toekomst ...
De ochtendzon werpt een warme gloed over de straten van je wijk. Je opent je raam en ademt diep in. De lucht is fris en schoon. Je hoort vogels fluiten in de pas aangelegde groenstroken die de biodiversiteit versterken. Beneden zie je buren die samen de straat vegen - een gewoonte die groeide uit de grote schoonmaakacties waar iedereen aan meedeed. Het is moeilijk voor te stellen dat deze straten ooit vuil waren.
Op weg naar de markt passeer je de ondergrondse afvalcontainers. Je denkt terug aan de overvolle vuilnisbakken van vroeger. De afvalhotspots van weleer zijn verdwenen. Nieuwe infrastructuur, sensibilisering en consequente handhaving hebben hun vruchten afgeworpen - Molenbeek is nu een toonbeeld van netheid.
Bij de tramhalte valt je oog op de zonnepanelen die nu bijna elk gemeentegebouw sieren. Je eigen energierekening is ook flink gedaald sinds de wijkgerichte renovatie - een investering die de hele buurt ten goede komt. Je voelt trots als je denkt aan hoe Molenbeek bijdraagt aan de klimaatdoelstelling om van Brussel een koolstofneutrale stad te maken tegen 2050.
Nadien maak je een ommetje door de wijk. Waar ooit een verwaarloosd pleintje was, spelen nu kinderen zorgeloos in het groen. Ouderen genieten op een bankje van de schaduw van pas geplante bomen, pratend over hoe de buurt is opgebloeid. De groendienst van de gemeente zoemt voorbij in een nieuw elektrisch voertuig. Je plukt wat kruiden uit de gemeenschappelijke moestuin voor het avondeten. Bij het wijkcompost delen buren tips en tricks. Je passeert langs groene gevels en groendaken. In het voorbijgaan groet je de buurvrouw die haar hond uitlaat in het nieuwe hondenpark.
's Avonds is er een buurtbijeenkomst over de herinrichting van jullie straat. Iedereen denkt mee over meer groen, betere waterafvoer en veilige speelplekken. Je ziet het enthousiasme in de ogen van je buren. Dit is Molenbeek op zijn best. En het wordt elke dag een beetje beter.
Als je later die avond nog een wandeling maakt, zie je hoe regenwater wegsijpelt in de nieuwe groene infiltratiezones - een slim antwoord op klimaatverandering. De riolen verslikken zich niet langer in stortbuien. Zelfs tijdens de recente hittegolf bleef de straat leefbaar, dankzij de doordachte vergroening van de publieke ruimte.
Terugkijkend besef je: wat ooit een droom leek, is nu werkelijkheid geworden. Van afvalbeheer tot energiebesparing, van meer groen tot leefbare straten - Molenbeek heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Een plek waar het aangenaam leven is, waar kinderen zorgeloos naar buiten kunnen, en waar ook onze viervoetige vrienden het goed hebben. Een gemeente die klaar is voor de toekomst, die haar steentje bijdraagt aan de redding van het klimaat, en waar iedereen zich thuis voelt. Dat is het Molenbeek van 2030. Een veerkrachtige plek waar iedereen - mens én dier - blij van wordt. Een schone, groene en fijne gemeente. Een gemeente die herademt.
Wat gaan we doen?
- We brengen in kaart waar het ‘t vuilste is en pakken die plekken als eerste aan.
- We organiseren schoonmaakacties met buurtbewoners. Misschien wel een wedstrijd voor de schoonste wijk?
- We gaan mensen bewust maken van problemen als sluikstorten, ratten, hondenpoep en sigarettenpeuken.
- We bouwen het team uit dat boetes uitdeelt, maar dat ook bemiddelt en uitlegt waarom het zo belangrijk is om de buurt schoon te houden.
- We richten sorteerpunten en -straten in en zorgen voor ondergrondse containers. Olie zamelen we apart in.
- We maken een grondstoffenplan om afvalbronnen in kaart te brengen en de hoeveelheid afval te verminderen.
- We helpen winkeliers om af te stappen van plastic wegwerpzakjes.
- We isoleren gemeentegebouwen en plaatsen zonnepanelen, van kantoren tot sportclubs. Sociale woningen knappen we op, zij krijgen een groene renovatie.
- We stimuleren wijkgerichte energierenovaties en ondersteunen energiegemeenschappen om je elektriciteitsfactuur te verlichten.
- We ruilen oude gemeentelijke voertuigen in voor elektrische exemplaren.
- We stellen een klimaatplan op om Molenbeek klaar te maken voor extreem weer, zoals overstromingen en hittegolven.
- We zorgen voor koele zones en schaduwstraten door openbare ruimtes te vergroenen, maar ook door groene daken, tuinen en gevels aan te moedigen bij private gebouwen.
- We plaatsen drinkwaterkraantjes in de buurt van parken.
- We zorgen voor schonere lucht en minder lawaai door goed te meten en de bestaande regels te handhaven. Bij de heraanleg van smalle straten beperken we het verkeer om een ‘street canyon effect’ te voorkomen.
- We maken fijne plekken om elkaar te ontmoeten: door wijkcomposten en moestuinen te ondersteunen, speelstraten te stimuleren en tijdelijke functies voor leegstaande gebouwen aan te moedigen.
- We vragen buurtbewoners om mee te denken bij de herinrichting van openbare ruimte.
- We voorzien genoeg verlichting op straat zodat iedereen zich veilig voelt.
- We ontwikkelen nieuwe groene ruimten: pocket parks, verbindingen tussen groene ruimten via groene straten en we streven naar parken op 300 meter afstand en 3 bomen dichtbij elk huis.
- We verbeteren de biodiversiteit door een keuze voor inheemse soorten en gedifferentieerd beheer voor bloemen en insecten bij het groenbeheer.
- We halen bedekte beekjes tevoorschijn.
- Om overstromingen tegen te gaan laten we regenwater in de grond infiltreren door de publieke ruimte te ontharden. We helpen mensen regenwater te laten infiltreren of op te vangen in hun tuin met premies en gratis regenwatertonnen.
- We maken hondenparken waar honden vrij kunnen rennen.
- We geven premies voor het steriliseren, inenten en chippen van honden en katten.
- We plaatsen speciale verlichting in de buurt van parken die goed is voor vogels en vleermuizen.
Groener en dynamischer
Stilstand is geen optie: Molenbeek moet in beweging! Stel je eens voor: een Molenbeek waar elke straat, elk plein en elke buurt bruist van leven en mogelijkheden.
Zie je het al voor je? De Koolmijnenkaai, ooit gemaakt op maat van de auto, nu getransformeerd tot een groene wandelpromenade. Fietsers en lokaal verkeer delen de rijbaan. De lucht is frisser, de stemming ontspannen. En we stoppen niet bij één kaai. Het nieuwe fietspad langs de Mariemontkaai verbindt ons met de rest van Brussel, een levendige ader in het stedelijke weefsel. Fietsers en steps zoeven voorbij, genietend van de vrijheid die deze nieuwe route biedt. Het is meer dan een fietspad: het is een symbool van vooruitgang, van een gemeente die vooruit kijkt.
Denk aan onze scholen, omringd door veilige schoolstraten waar ouders en kinderen zorgeloos kunnen aankomen. Fietsboxen staan klaar. Het is een kleine verandering met een grote impact. Want dat is ons doel: geen ongevallen en verkeersslachtoffers meer op onze wegen. We promoten actieve mobiliteit, zo kan ook het autoverkeer vlotter verlopen. Onze aanpak is solidair, met oog voor mensen in armoede, met een handicap of bijzondere mobiliteitsnoden.
Molenbeek, dat zijn wij allemaal samen. Daarom vragen we ú om mee te denken. In wijkconsultaties en via een mobiliteitscommissie geven we vorm aan onze gemeente. Uw stem, uw ideeën, ze tellen mee. Want wie kent de straten beter dan zij die er elke dag doorheen wandelen?
We dromen van een bruisende lokale economie, waar jong ondernemerschap floreert naast gevestigde zaken. Pop-upwinkels die nieuwe ideeën uitproberen. Een hub voor tweedehands en reparatie waar oude spullen een nieuw leven krijgen. Nieuwe maakbedrijven op de herontwikkelde Delhaizesite en aan het Weststation. Het is een economie die draait op creativiteit en duurzaamheid. We geven zuurstof aan lokale handelaars en bedrijven, stimuleren circulaire economie, en zorgen zo voor meer banen dicht bij huis.
En cultuur? Dat staat centraal in ons Molenbeek. Van het kunstenaarsparcours tot samenwerkingen met grote cultuurhuizen, we zetten onze lokale talenten in de schijnwerpers. Onze parken worden podia, onze straten galerijen. We trekken nieuwe bezoekers aan en laten iedereen zien hoe bruisend onze gemeente is. Stel je voor: Molenbeek als culturele hoofdstad in 2030. Het is een viering van wie we zijn en wat we kunnen.
Dit is ons Molenbeek. Een gemeente die zichzelf heruitvindt, die trots is op haar verleden maar vastberaden naar de toekomst kijkt. Een plek waar elke bewoner, elke bezoeker, elke ondernemer kansen vindt. Waar iedereen zich veilig en vrij kan verplaatsen, waar lokale economie bloeit, en waar cultuur voor iedereen toegankelijk is.
Samen bouwen we aan deze visie. Elke nieuwe fietsstraat, elke herontwikkelde site, elke culturele gebeurtenis is een stap voorwaarts. Samen schrijven we het volgende hoofdstuk van ons verhaal. Een verhaal van een gemeente in beweging, die bruist van leven en kansen biedt aan iedereen. Doe je mee?
Wat gaan we doen?
- We maken van de Koolmijnenkaai een groene wandelpromenade. Fietsers delen rustig een fietsstraat met lokaal autoverkeer. Doorgaand verkeer leiden we af naar de kleine ring met een verkeersfilter.
- We leggen eindelijk het fietspad aan de Mariemontkaai aan. Zo verbinden we Molenbeek via het kanaal met het Brussels fietsnetwerk (GFR) en de fietssnelwegen.
- We bouwen een fietsbrug over Beekkant die hoog en laag Molenbeek met elkaar verbindt. Zo kunnen fietsers veilig naar het centrum fietsen zonder langs de drukke knooppunten Ossegem of Weststation te passeren.
- We maken het verkeer rond scholen veiliger: we richten 4 schoolstraten in en plaatsen fietsparkeerplekken en fietsboxen.
- We laten de politie strenger toezien op verkeersregels.
- We vragen buurtbewoners in wijkconsultaties om mee te denken voor we grote infrastructuurwerken doen. Zo maken we ambitieuze plannen op maat van de wijk.
- We geven buurtbewoners de kans om zelf ideeën in te dienen om een stukje straat tijdelijk anders in te richten voor de wijk.
- We denken aan mensen die de auto echt nodig hebben: prioritaire parkeerplaatsen voor bijvoorbeeld thuisverplegers of mensen met beperkte mobiliteit.
- We moedigen buurtbewoners aan om auto’s te delen.
- We stimuleren bedrijven en scholen om hun parkings te delen buiten de openingsuren en mensen om hun garage in te richten als beveiligde fietsenstalling.
- We zorgen voor publieke fietsherstelpunten in de buurt, zodat je geen eigen materiaal hoeft te kopen om je platte band op te pompen en zodat iedereen de lekke band kan vervangen.
- We richten een mobiliteitscommissie in met vertegenwoordiging van wijkbewoners, burgerverenigingen, handelaars en administratie. Zo is inspraak verzekerd.
- We breiden de donderdagmarkt uit naar de Gentsesteenweg. Zo krijgen lokale handelaars kansen om een breder publiek aan te trekken en krijgen voetgangers meer ruimte.
- We maken een hub voor de tweedehands- en hersteleconomie. Denk aan fietsenmakers, couturiers of refurbished smartphones die kunnen genieten van een gedeeld depot en register voor onderdelen en wisselstukken.
- We geven jonge ondernemers de kans om hun ideeën uit te proberen, bijvoorbeeld door pop-upwinkelpanden beschikbaar te maken of vormingen rond bedrijfsbeheer.
- We steunen projecten die lokaal talent aan werk helpen, zoals Groot Eiland en Molengeek.
- We brengen ondernemers, werkgevers en lokale verenigingen bij elkaar.
- We geven sites met veel potentieel een nieuwe bestemming. Zo herontwikkelen we de Delhaizesite en Weststation in samenwerking met CityDev en Weststation om woningen te bouwen met commerciële ruimte op de begane grond en om bedrijven aan te trekken.
- We brengen oude loodsen en bedrijventerreinen in kaart en nadien weer tot leven. Bedrijven, handelaars, artiesten en verenigingen kunnen die samen gebruiken.
- We brengen toeristen naar onze cafés, restaurants en winkels met ons cultuuraanbod en positieve stadsmarketing gelinkt aan Molenbeek 2030.
- We bundelen het bestaande cultuur- en sportaanbod in Molenbeek.
- We ondersteunen het kunstenaarsparcours en zetten onze gemeente op de kaart via een Molenbeeks cultuurlabel.
- We werken samen met grote cultuurhuizen zoals KANAL, MIMA, Charleroi Danse en iMAL zodat lokale Molenbeekse artiesten er hun werk kunnen tonen.
- We maken onze parken aantrekkelijker, bijvoorbeeld met een zomerbar of guingette of met een open podium waar de ruimte dat toelaat.
- We ondersteunen het verenigingsleven van onze gemeente, net als burgerinitiatieven.
- We faciliteren de oprichting van een burgercafé zoals Brass’art.
Eerlijker en efficiënter
Molenbeek verdient beter, en samen kunnen we dat waarmaken. We weten dat er uitdagingen zijn - de drugsproblematiek zorgt voor onrust in sommige buurten, en niet iedereen voelt zich altijd veilig op straat, in het park of op de metro. Maar stel je eens voor: een Molenbeek waar veiligheid, openheid en betrokkenheid hand in hand gaan. Een gemeente waar iedereen zich thuis voelt, waar bestuur en burgers samenwerken aan een betere toekomst.
Zie je het al voor je? Wijkagenten die door de straten lopen of fietsen, zichtbaar en aanspreekbaar. Ze weerspiegelen de diversiteit van onze gemeente en werken samen met buurtbewoners aan een veiligheidsplan, waarbij ze de meest prangende problemen aanpakken. Denk aan scholen, speelpleintjes en het openbaar vervoer waar we resoluut nultolerantie tegen drugs afdwingen. Het is een aanpak die werkt omdat hij van ons allemaal komt. Veiligheid gaat ook verder dan alleen handhaven: het gaat ook om het ondersteunen van mensen die vastzitten in moeilijke situaties. Daarom werken straathoekwerkers en zorgverleners hand in hand met de politie om iedereen een kans te geven.
We beloven een beter en transparanter bestuur. Want laten we eerlijk zijn: het is niet altijd duidelijk hoe de gemeente ons geld gebruikt. Maar stel je voor: een Molenbeek waar elke euro slim en eerlijk wordt besteed. Waar we transparant zijn over de gemeentefinanciën, zodat jij precies weet wat er met je belastinggeld gebeurt. In een gemeente waar veel mensen het niet breed hebben, is het extra belangrijk dat we zuinig en slim omgaan met onze middelen. We vertellen je dus duidelijk wat we doen en waarom. Stel je voor dat leegstaande panden niet langer een last zijn, maar een kans. Dankzij fiscale stimulansen om eigenaars aan te moedigen hun gebouwen een nuttige bestemming te geven en zo bijvoorbeeld nieuwe woningen vrij te maken. Zo bouwen we aan een levendige gemeente, waar elke straat bruist van activiteit.
Denk eens aan een gemeentehuis waar je nooit meer buiten in de rij hoeft te staan. Waar je gemakkelijk een afspraak kunt maken, online, telefonisch of aan het loket. Een plek waar je vriendelijk wordt geholpen en waar de website zo duidelijk is dat je altijd vindt wat je zoekt, in de taal die jij spreekt.
Stel je een gemeente voor waar jouw stem echt telt. Waar inspraakmomenten worden gehouden op tijden die ook voor werkende mensen en gezinnen haalbaar zijn, met kinderopvang zodat iedereen kan meepraten. Een plek waar iedereen gehoord wordt, ongeacht hoe luid je stem is of hoe je je ideeën wilt delen. En wat als je zelf ideeën hebt voor de gemeente? Met het nieuwe initiatiefrecht voor burgers kun je voorstellen doen die de gemeenteraad moet bespreken en stemmen. Jouw ideeën kunnen werkelijkheid worden!
Dat is het Molenbeek waar we naartoe werken. Een gemeente die transparant is over haar financiën en beleid, die slim investeert in duurzame oplossingen, en die samenwerkt met buurgemeenten om kosten te besparen en expertise te delen. Een plek waar we samen beslissen over onze toekomst.
Want Molenbeek, dat zijn wij. En samen schrijven we het volgende hoofdstuk van ons verhaal. Een verhaal van een gemeente die luistert, die handelt, en die vooruitgaat. Een verhaal waarin jij een hoofdrol speelt.
Wat gaan we doen?
- We maken samen een veiligheidsplan: buurtbewoners en wijkagenten kijken samen waar de problemen het grootst zijn en waar nultolerantie voor drugs resoluut afgedwongen wordt, zoals bij scholen, speelpleintjes of het openbaar vervoer.
- We zorgen voor betere politiezorg: meer wijkagenten die je makkelijker kunt aanspreken. Agenten zijn te voet of op de fiets aanwezig in de wijk.
- We werken aan een diverser politieteam dat niemand oneerlijk behandelt.
- We helpen mensen die vastzitten in moeilijke situaties, zoals verslaving of dakloosheid. We werken beter samen met straathoekwerkers en zorgverleners.
- We voeren de strijd tegen drugshandel op.
- We controleren strenger op verkeersovertredingen en treden op tegen snelheidsduivels of foutparkeerders.
- We zorgen dat iedereen zich veilig voelt in onze gemeente, ook de LGBTQIA+-gemeenschap.
- We luisteren naar iedereen in de gemeenteraad, ook naar mensen die normaal minder gehoord worden en niet alleen wie het hardst roept.
- Bij inspraakmomenten en gemeenteraden krijgt iedereen de kans om te spreken, ook vrouwen of andere groepen die vaak minder gehoord worden. Iedereen mag op z’n eigen manier meepraten (mondeling, schriftelijk, illustraties …).
- We gaan leegstaande en onbewoonbare gebouwen zwaarder belasten zodat de eigenaars een zinvolle invulling voor hun gebouw zoeken.
- We maken (kort)parkeren in woonwijken duurder voor niet-bewoners, zodat buurtbewoners makkelijker een plek vinden.
- We verhogen de prijs van de tweede parkeerkaart.
- We brengen de energiefactuur van de gemeente onder controle: we maken gebouwen energiezuiniger, onderhandelen over het energiecontract en werken samen met Sibelga.
- We delen experts met buurgemeenten om kosten te besparen en toch de nodige expertise binnen te halen. Bepaalde profielen kunnen namelijk te duur zijn om op eigen houtje voltijds aan te werven.
- We denken duurzaam en kopen materiaal dat lang meegaat bij investeringen.
- We zorgen dat er geen wachtrijen meer buiten zijn bij de gemeentediensten. Wachtruimtes zijn comfortabel en toegankelijk en het gemeentepersoneel wordt opgeleid in klantvriendelijkheid.
- Je kunt afspraken maken via Irisbox, telefoon of aan het loket.
- We maken de gemeentewebsite gebruiksvriendelijker, zodat je er ook echt kunt terugvinden wat je zoekt, en toegankelijk.
- We gebruiken vertaalsoftware voor de website en communicatie van de gemeente.
- We zorgen voor een opleiding over begroting en procedures voor alle gemeenteraadsleden en relevant personeel van de gemeentelijke administratie. Want afgelopen legislatuur werden niet alle procedures correct gevolgd.
- We zorgen voor meer transparantie over de gemeentefinanciën. We maken begrijpelijk duidelijk waar het geld van de gemeente vandaan komt en waar het naartoe gaat. Daar heeft de burger recht op.
- We zetten informatie over lopende en toekomstige projecten van de gemeente online zodat iedereen die kan raadplegen.
- We organiseren inspraakmomenten op tijden die handig zijn voor werkende mensen en gezinnen. We zorgen voor kinderopvang tijdens die bijeenkomsten.
- We voeren een initiatiefrecht voor burgers in. Zo krijgen burgers het recht om zelf voorstellen te doen die de gemeenteraad moet bespreken en stemmen.
Eerlijker en inclusiever
Stel je een Molenbeek voor waar iedereen zich thuis voelt. Een plek waar mensen, ongeacht hun achtergrond of inkomen, kunnen groeien en bloeien. Een gemeente waar vooral onze kinderen alle kansen krijgen om zich te ontplooien.
In ons Molenbeek is een warm thuis geen privilege, maar een recht. We werken aan een betaalbare huurmarkt die voor iedereen toegankelijk is. En we weten dat de kwaliteit van sociale woningen te vaak te wensen overlaat, dat de meest kwetsbaren daarvan de dupe zijn. Daarom gaan we aan de slag. We werken samen met sociale huisvestingsmaatschappijen om ervoor te zorgen dat ook sociale huurders gezond kunnen wonen zonder zich blauw te betalen aan de energierekening. In gerenoveerde en goed geïsoleerde sociale woningen. We zorgen dat buren samen kunnen renoveren, gesteund door de gemeente. Waar zonnepanelen, batterijen en laadpalen gedeeld worden in energiegemeenschappen. We maken het niet alleen mogelijk, we maken het aantrekkelijk met aangepaste belastingen en extra premies, bijvoorbeeld voor verhuurders die kiezen voor sociale verhuurkantoren.
En onze kinderen? Die krijgen alle kansen om te groeien en te schitteren. Stel je voor: genoeg crèches voor iedereen, kwaliteitsvol onderwijs dat kinderen voorbereidt op de toekomst, huiswerkklassen waar wie het nodig heeft geholpen wordt, Nederlandstalige en Franstalige leerlingen die samen toneelstukken opvoeren - dat is de toekomst die we voor ogen hebben.
In onze scholen serveren we gezonde maaltijden, met respect voor verschillende diëten en met oog voor duurzaamheid. Gratis lokale biosoep in alle Molenbeekse scholen. We stimuleren actieve mobiliteit, met fietslessen en fietsbrevetten, zodat onze kinderen gezond en zelfstandig door het leven kunnen gaan. De school heeft een groene speelplaats die na schooltijd open is voor de hele buurt. De hele school werd trouwens gerenoveerd. Zoals alle gemeentegebouwen werden ze onder de loep genomen en verbeterd waar nodig, zodat ze energiezuinig en comfortabel werd. Want onze kinderen verdienen de beste leeromgeving.
Molenbeek is een multiculturele gemeente en daar zijn we trots op. We omarmen onze superdiversiteit en werken aan een samenleving waar iedereen zich welkom voelt. En we vergeten niemand. Digitale helpers staan klaar om onze ouderen wegwijs te maken in de online wereld. Een uitleendienst zorgt ervoor dat alle kinderen goed kunnen opgroeien, ongeacht het gezinsbudget. Straten met regenboogzebrapaden die onze diversiteit vieren. Een gemeente die getest wordt op toegankelijkheid, zodat iedereen, ongeacht beperking, volwaardig kan deelnemen. Sport brengt ons samen en houdt ons gezond. Zie je het al voor je? Nieuwe speelpleinen, toegankelijke sportinfrastructuur in de openbare ruimte en een groot Molenbeeks sportevenement dat de hele gemeente op de been brengt. Misschien wel de 3 kilometer roeien door Molenbeek!
Dit is het Molenbeek waar we naartoe werken. Een gemeente waar iedereen zich thuis voelt, waar kinderen alle kansen krijgen om te groeien, en waar de straten bruisen van leven en inclusiviteit. Waar een warme thuis en een gezond huis geen luxe zijn, maar een realiteit voor alle Molenbekenaars, ongeacht hun financiële situatie. En voor elke nieuw geboren Molenbekenaar planten we een boom, struik of bloem. Zo groeit onze gemeente letterlijk met elke nieuwe bewoner.
Zo bouwen we aan een Molenbeek waar iedereen echt thuis is. Een multicultureel Molenbeek waar iedereen zich gezond en welkom voelt. Een Molenbeek waar dromen werkelijkheid worden.
Wat gaan we doen?
- We controleren en verbeteren de energie en kwaliteit van gemeentegebouwen met audits, zeker bij scholen.
- We werken samen met sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren zodat sociale huurders gezond kunnen wonen zonder onbetaalbare energiefactuur.
- We maken de huurmarkt eerlijker door belastingen aan te passen.
- We geven extra renovatiepremies voor verhuurders die via sociale verhuurkantoren verhuren.
- We luisteren naar de expertise van de Adviesraad voor Huisvesting en werken samen met het lokale middenveld.
- We starten wijkrenovaties waar buren kunnen intekenen om samen goedkoper te renoveren.
- We helpen verenigingen die eigenaars ondersteunen bij energierenovaties.
- We stimuleren energiegemeenschappen waar buren bijvoorbeeld zonnepanelen, batterijen en laadpalen delen.
- We organiseren groepsaankopen voor elektriciteit en gas.
- We zorgen voor genoeg plaatsen in crèches, ook voor personeel van de gemeente en het OCMW.
- We steunen huiswerkklassen en verenigingen die de brug slaan tussen de school en ouders.
- We brengen Nederlandstalige en Franstalige scholen samen, bijvoorbeeld voor tweetalige theaterprojecten.
- We schrijven samen met scholen, CLB’s en ouders een antipestbeleid uit.
- We richten 4 schoolstraten in en steunen vakantiestraten en speelplekken.
- We helpen scholen om groene speelplaatsen aan te leggen die open zijn voor de buurt.
- We planten een boom, struik of bloem per geboorte in Molenbeek.
- We maken de openbare ruimte gezelliger en toegankelijker met bankjes, speeltuigen, schaaktafels en fonteinen. Bijvoorbeeld op het Gemeenteplein en het Sint-Jans-Voorplein.
- We schilderen regenboogzebrapaden voor meer inclusie.
- We testen hoe toegankelijk de gemeente is voor mensen met een beperking.
- We maken een kaart met rolstoeltoegankelijke winkels en cafés. We begeleiden handelaars om drempels aan te pakken.
- We zorgen voor behulpzame, toegankelijke en tweetalige gemeentediensten.
- We zoeken digitale helpers om ouderen wegwijs te maken met computer of smartphone.
- We starten een uitleendienst voor kinderspullen (zoals speelgoed, kleding, fietsen).
- We zorgen voor 4 extra speelpleinen voor kinderen en toegankelijke en milieuvriendelijke sportinfrastructuur in de publieke ruimte.
- We werken samen met clubs, scholen en lokale werkgevers om sport- en welzijnsprogramma’s onder de aandacht te brengen.
- We organiseren een groot Molenbeeks sportevenement, bijvoorbeeld de 3 kilometer roeien van Molenbeek.
- We herintroduceren fietslessen en het fietsbrevet in Molenbeekse scholen.
- We zorgen voor gezonde maaltijden op scholen en in crèches die rekening houden met verschillende diëten. Sowieso serveren we minstens twee keer per week een vegetarische maaltijd. En we willen iedere dag gratis lokale biosoep in Molenbeekse scholen.
Focus op onze jongeren
- We geven de Jeugdraad meer inspraak door hen regelmatig uit te nodigen op de gemeenteraad om hun werk te laten zien en hun wensen te delen.
- We zorgen dat er in elke wijk een plek is waar 16- tot 25-jarigen rustig kunnen studeren.
- We zetten samen met het verenigingsleven activiteiten op om spullen op te knappen: fietsen maken, elektronica repareren, samen moestuinen aanleggen … Maar we geven ook EHBO-cursussen, organiseren computerworkshops …
- We denken na over hoe we de hulp aan jongeren kunnen uitbreiden om hun verslavingen te bestrijden, aan lachgas of aan andere drugs.
- Onze straathoekwerkers, die het eerste aanspreekpunt zijn, zijn onze belangrijkste partners. We steunen hen en bieden kansen voor begeleiding en opleiding.
Focus op onze senioren
- We gaan nauw samenwerken met de Adviesraad van de Senioren om goed te weten wat iedereen nodig heeft.
- We steunen verenigingen die zich inzetten voor het welzijn van ouderen en die ontmoetingen organiseren tussen ouderen en andere leeftijdsgroepen.
- We gaan onderzoeken of we in elke wijk een ontmoetings- en dienstencentrum voor senioren kunnen openen.
- We gaan meer kangoeroewoningen maken in onze gemeente, waar dat mogelijk is.
- We versterken de psychologische steun aan ouderen, vooral voor de bewoners van ons woonzorgcentrum.
- We gaan de bewonersraad van de Residentie Arcadia versterken zodat ze echt kunnen meebeslissen.
- We moedigen het delen van ruimtes tussen verschillende generaties aan (huiswerkbegeleiding, leren omgaan met smartphones en computers …).
- Net als in Brussel-stad gaan we eten aanbieden dat rekening houdt met verschillende diëten en overtuigingen.
Focus op ons Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)
- We verhogen de financiële steun van de gemeente aan het OCMW om de groeiende groep hulpbehoevenden te kunnen helpen.
- We gaan op de website van de gemeente en het OCMW duidelijk maken welke hulp het OCMW allemaal biedt. Zo voorkomen we dat mensen hun rechten niet gebruiken, wat nu te vaak gebeurt. We zorgen dat die informatie voor iedereen begrijpelijk is (in verschillende talen, met tolken).
- We zullen bij het personeel de nadruk leggen op het residuaire karakter van de steun die het OCMW verleent. Onze groep heeft dit punt al onder de aandacht gebracht.
- We gaan het OCMW en andere gemeentediensten meer samen laten inkopen via gezamenlijke aanbestedingen (wagenpark, energie ...).
- We zorgen dat er echt individueel sociaal werk mogelijk is, bijvoorbeeld met meer tijd voor het eerste gesprek. Vertrouwen opbouwen is belangrijk om een goed hulpplan te maken.
- We verbeteren de interne organisatie zodat de verschillende diensten beter samenwerken en mensen beter kunnen helpen.
- We maken een gratis nummer voor noodgevallen (in het weekend, op feestdagen).
- We starten opnieuw met het MIRIAM-project dat alleenstaande ouders helpt met de juiste begeleiding.