N-VA verdedigt gecumuleer van Brusselse PS-burgemeesters

27 Juni 2018

N-VA verdedigt gecumuleer van Brusselse PS-burgemeesters

Persbericht Groen In het Brussels Parlement is er een overweldigende meerderheid om het decumulvoorstel van Ecolo-Groen in te voeren, en het cumuleren van een mandaat als schepen of burgemeester met dat van een parlementslid te verbieden. Om de definitieve goedkeuring van het decumulvoorstel af te remmen, roepen N-VA, Open VLD en CD&V in het Vlaams Parlement een belangenconflict in. “Dit is erg cynisch. N-VA, CD&V en Open VLD verdedigen de belangen van een handvol Brusselse politici, in plaats van de belangen van alle Brusselaars. Ze proberen krampachtig het gecumuleer van verschillende postjes in stand te houden. Dit is politiek van de twintigste eeuw”, stellen Björn Rzoska (Vlaams fractieleider) en Bruno De Lille (Brussels fractieleider). 

“Dit is erg cynisch. N-VA, CD&V en Open VLD verdedigen de belangen van een handvol Brusselse politici, in plaats van de belangen van alle Brusselaars.

Rzoska vindt het uiterst hypocriet dat uitgerekend de N-VA het eindeloze cumuleren van Brusselse PS-burgemeesters mogelijk maakt. “De conservatieve as N-VA – PS komt opnieuw naar boven. Het is onbegrijpelijk dat N-VA politieke vernieuwing in Brussel tegenhoudt. In een paar jaar tijd is de N-VA verveld tot een traditionele machtspartij, inclusief het verzamelen van mandaten en postjes”, aldus Rzoska.

Brussels fractieleider Bruno De Lille vindt dat de Vlaamse meerderheidspartijen de Brusselse autonomie niet respecteren: “Dit is geen communautair debat, een Nederlandstalige Brusselaar wordt hier niet anders behandeld dan een Franstalige. Er is dringend nood aan nieuwe politieke cultuur in Brussel. Het afbreken van de macht van de burgemeester in het parlement is hierin een belangrijke en noodzakelijke stap. N-VA is vooral bang dat de discussie rond decumul zo ook overslaan naar Vlaanderen. In die krampachtige reflex willen zij zelfs de belangen van de cumulerende Brusselse PS-burgemeesters beschermen.”