Schaarbeek bouwt nieuwe Nederlandstalige crèche aan Liedtsplein

29 Juni 2023

Schaarbeek

Schaarbeek bouwt nieuwe Nederlandstalige crèche aan Liedtsplein

"We zitten met een reëel gebrek aan kinderopvang in Brussel. Ik ben dus verheugd dat we met de gemeente blijven inzetten op een volwaardig Nederlandstalig aanbod."

In 2025 zal de eerste Nederlandstalige gemeentelijke kribbe openen in Schaarbeek met plaats voor 50 kinderen. Hiervoor stelde de gemeente de architectenbureaus ZAmpone Architektuur en Wissel Architectuur Studio aan om het gebouw in de Brichautstraat uit te tekenen. Schepen van Jonge Kind & Jeugd, Adelheid Byttebier, is tevreden: “We zitten met een reëel gebrek aan kinderopvang in Brussel. Ik ben dus verheugd dat we met de gemeente blijven inzetten op een volwaardig Nederlandstalig aanbod, toch één van mijn strijdpunten in Schaarbeek”.

De nieuwe crèche komt in een dichtbevolkte wijk met veel jonge gezinnen en een tekort aan kinderopvang. Het is in het kader van het Lokaal Wijkcontract ‘Heuveltje’ dat het voormalige garagecomplex in de Brichautstraat wordt omgebouwd tot een Nederlandstalige crèche. Het gewest investeert 4 miljoen euro in de bouw, de gemeente vult aan met 320.000 euro en zal instaan voor het beheer van de crèche.

Het ontwerp van ZAmpone hergebruikt de oude structuren van het complex maar zet in op een radicale vergroening (bv. aanleg van groene binnentuinen), ecologische materialen (bv. kurken buitengevels) en een verbinding met de buurt (bv. opening van de voortuin naar de straat). De crèche zal plaats hebben voor 4 afdelingen met in totaal 50 kinderen. Verder voorziet het gebouw ook een vergaderzaal, een koetsenberging en een fietsenstalling.

Schepen Byttebier vult aan: “De wachttijd dat de bouw van dit project vraagt laten we niet onbenut. De gemeente is een overeenkomst aangegaan met vzw Toestand om het gebouw dat nu leegstaat tijdelijk in gebruik te nemen. Een mooie kans om nu al de buurt te betrekken bij de heropleving van de straat.” Vzw Toestand palmt de site in met twee projecten: In Limbo, hun project rond hergebruik van materialen en Dakh, een bruisende dans- en street culture community.