Nederlandstalige jeugdraad in Schaarbeek

06 December 2023

Schaarbeek

Nederlandstalige jeugdraad in Schaarbeek

“Kinderen en jongeren hebben een stem, en die moet gehoord worden. Het is essentieel dat de jeugd actief betrokken wordt bij besluitvorming die hen direct aangaat. Het maakt me trots hen vandaag zo bezig te zien.”

Geslaagd startmoment voor Nederlandstalige Jeugdraad in Schaarbeek

In Schaarbeek is gisteren de Nederlandstalige Jeugdraad succesvol van start gegaan. 17 jongeren kwamen samen om na te denken over hun gemeente en de missie en de visie van de jeugdraad mee vorm te geven. Adelheid Byttebier, schepen van Jonge Kind & Jeugd is tevreden: “Kinderen en jongeren hebben een stem, en die moet gehoord worden. Het is essentieel dat de jeugd actief betrokken wordt bij besluitvorming die hen direct aangaat. Het maakt me trots hen vandaag zo bezig te zien.”

De jeugdraad kwam samen in de trouwzaal van het gemeentehuis, de ideale locatie om de kinderen en jongeren in hun kracht te zetten. 17 jongeren reageerden op een open oproep die vanuit het kabinet van schepen Byttebier werd verspreid naar de Nederlandstalige scholen en het jeugdwerk. Joris de Bleser, deskundige op het gebied van lokaal beleid voor kinderen en jongeren begeleidde het startmoment: “Op speelse wijze, met het oog voor veiligheid en groepsdynamiek, introduceerde ik de kinderen in de werking van een jeugdraad. Er werden actief ideeën uitgewisseld, hier kunnen we op verder bouwen. ”

Olivia Mertens (9), leerling van gemeenteschool De kriek vult enthousiast aan: “Wij mochten plaatsnemen op de stoel van de burgemeester en zeggen wat we belangrijk vinden. Voor ons zijn dat meer autoloze zondagen! ” 

Het startmoment is de aftrap van een duurzame werking van de jeugdraad. De gemeenteraad keurde in september 2023 de missie en visie goed, die verder gevormd zal worden door de jongeren zelf. Wat vaststaat is dat de jongeren minstens 4 keer per jaar samenkomen en zullen uitwisselen met de Franstalige tegenhanger in Schaarbeek en de jeugdraadwerking van de VGC.

Adelheid Byttebier vult aan: “de jeugdraad biedt een essentieel platform om ervaringen te delen en in eerste instantie te werken aan verbeteringen in ons eigen jeugdbeleid. Daarnaast geven we ook middelen aan de jeugdraad om zelf activiteiten te organiseren die aansluiten bij de wensen en behoeften van de jeugd in onze gemeente.”
 
De volgende jeugdraad zal plaatsvinden op woensdag 7 februari 2024 van 14:00 tot 16:00. Geïnteresseerde kinderen en jongeren kunnen een mailtje sturen naar [email protected].