Nieuwsbrief Greenpreneurs: Verhoogde economische steun voor ondernemers!

19 Oktober 2023

Nieuwsbrief Greenpreneurs:  Verhoogde economische steun voor ondernemers!

"Deze nieuwe maatregelen zullen duurzame ondernemingen in Brussel naar een hoger niveau tillen."

 

Ook dit jaar zet ik met Groen verder onze duurzame lokale ondernemers in de kijker - onze Greenpreneurs! Ontdek onze herfstupdate. 🍁🍂

De Toekomst, die is Circulair

Op Bazaar Circulair gingen we in gesprek over de toekomst van de circulaire economie. Wat hebben we gerealiseerd en waarom is dat zo cruciaal voor de stad, economie en het milieu? Maar vooral, welke kansen en uitdagingen liggen er binnen de circulaire economie voor zowel Brussel als Europa?

Na het panel was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. We leerden meubels afwerken in de gereedschapsbibliotheek @Tournevie en hoe we oude kleren kunnen hergebruiken tijdens de workshop van @r_use.fabrik.

Als circulaire kers op de taart brachten we het overschot van de catering met een @remorquable deelfiets naar een sociale keuken. Circulair, dat is de toekomst!


Versterkte steun voor Brusselse ondernemingen die deelnemen aan de economische transitie - Wat betekent dit voor de Greenpreneurs?

We hebben opwindend nieuws te delen dat jou als duurzame ondernemer in Brussel direct ten goede zal komen. De Brusselse regering heeft onlangs een voorstel van Barbara Trachte (Ecolo), Staatssecretaris voor Economische Transitie, goedgekeurd dat de regels voor toegang tot bepaalde beroepen aanzienlijk vereenvoudigt. Vijf maatregelen die jouw duurzame onderneming in Brussel naar een nieuw niveau zullen tillen:

👉  Vanaf 2024 worden regionale economische steunmaatregelen verhoogd voor bedrijven die uitblinken op sociaal en/of ecologisch vlak, of voor bedrijven die zich op dat gebied willen onderscheiden

👉 Vanaf 2030 wordt regionale economische steun uitsluitend verleend aan deze voorbeeldige bedrijven.

👉  Ondernemers die actief zijn in coöperatieve werkstructuren kunnen nu profiteren van nieuw toegankelijke steunmaatregelen.

👉  Deze steun kan ook worden toegekend aan organisaties in de non-profitsector.

👉  In geval van een crisis die aanzienlijke economische gevolgen heeft, zoals bijvoorbeeld de COVID-19-pandemie of energiecrises, kan elk bedrijf ondersteuning krijgen. Dit is een duidelijk antwoord op de instabiliteit veroorzaakt door de klimaatrealiteit.

Deze voordelen benadrukken het engagement van de regio om bedrijven aan te moedigen om sociaal en milieubewuste keuzes te maken. 🌱💼

Hou dus zeker ook de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid in de gaten, daar zullen de vernieuwde steunmaatregelen naar verwachting in de loop van 2024 gepubliceerd worden.


The Vegan Butcher's Choice - ribbetjes voor een betere wereld?

🌱 Benoit en Federica verwelkomden me in hun gerenommeerde veganistische slagerij The Vegan Butcher's Choice, in hartje Sint-Joost! 

De vibe zat daar goed en hun missie is glashelder: veganisme voor iedereen toegankelijk maken en duurzame voedingsoplossingen bieden.

Het verhaal begon in 2017 toen Benoit en Federica elkaar ontmoetten en droomden van een gedeelde carrière in de veganistische voedingsindustrie. In 2019 zetten ze hun project serieus in gang en, ondanks uitdagingen zoals de COVID-19-pandemie, bleven ze trouw aan hun waarden. In 2019 werden ze zelfs bekroond als Beste Nieuwkomer bij de Belgian Vegan Awards voor hun veganistische ribbetjes.

De visie van deze #Greenpreneurs is eenvoudig maar krachtig: streven naar een duurzame en diervriendelijke wereld door hoogwaardige vegan producten te bieden die iedereen aanspreken.

📣 "Wij geloven dat zelfs kleine veranderingen in eetgewoonten kunnen bijdragen aan een betere wereld."

En dat klopt, gezien het feit dat de veeteelt wereldwijd verantwoordelijk is voor ongeveer 14,5% van de broeikasgasemissies.

Hun inspanningen dragen bij aan het verminderen van de milieu-impact veroorzaakt door traditionele vleesproductie. Duurzaam Brussels ondernemerschap om naar op te kijken! 

🌱 Je ook aansluiten bij de Greenpreneurs? Schrijf je hier in!

Groetjes,

Soetkin Hoessen
Brussels parlementslid