Open brief Groene cultuurschepenen: geen 11-juliviering vandaag, wel een zomer lang feest

11 Juli 2020

Open brief Groene cultuurschepenen: geen 11-juliviering vandaag, wel een zomer lang feest

Beste Brusselaars

We wensen jullie een heel fijne Vlaamse Feestdag! 

We hadden graag, zoals andere jaren, een mooi feest georganiseerd om dit te vieren. Maar zoveel mensen bij elkaar brengen zou in deze situatie heel onverantwoord zijn. We willen eerst en vooral dat jullie veilig en gezond blijven. 

Het is een moeilijke tijd geweest en we zijn met z’n allen hard geschrokken van de impact van dit virus. Niet alleen hebben we minder controle over ons leven dan we al die tijd dachten, ook scherpte de crisis de ongelijkheden nog eens aan, in het onderwijs, de huisvesting, de ruimte die we ter beschikking hebben. Maar Brussel is een veerkrachtige stad. Altijd al hebben crisissen de mens verplicht na te denken over het leven in de stad, de indeling van de ruimte, de organisatie van solidariteit. In de meeste gemeenten mag er vandaag dan geen feest van de Vlaamse Gemeenschap zijn, deze brief die onze traditionele speech vervangt, is er één vol hoop.

We willen een zomer van hoop met jullie vieren. Een zomer vol Nederlands dat de motor van onze meertalige stad is. Ons samenleven stond de voorbije maanden zwaar onder druk, we zagen onze familie, vrienden en collega’s vele maanden niet. Maar we klapten ook elke avond samen, met mensen die we eerst niet kenden, met mensen die andere talen spraken. We vonden en verbonden ons met elkaar. Met onze zomeractiviteiten willen we deze nieuwe banden versterken en ervoor zorgen dat iedereen zich nog meer verbonden voelt. 

Dat gaan we vooral op straat doen. Niet alleen is het door het coronavirus veiliger om elkaar buiten te ontmoeten, de straat speelt ook een belangrijke rol in hoe mensen denken en wat mensen doen. De overheid heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Maar net zo goed de inwoners zelf. Deze zomer in de stad, is er één vol burgerdynamiek, kleinschalig, in straten en op pleinen.

#zomerinjette brengt alle initiatieven van bewoners samen: een tekst op het raam die je even doet stilstaan, een reuzenkrijttekening op de stoep, een petanquetornooi, … Het Quartier-cultuurbudget ondersteunt financieel en logistiek, maar eveneens inhoudelijk, met suggesties van de cultuurdienst. De gemeente versterkt de dynamiek bovendien door zelf kleine performances te programmeren in de verschillende wijken. Bewoners die een speelstraat willen inrichten en daarvoor het nodige draagvlak vinden, krijgen alle steun. Vzw Labolobo gaat, met middelen van Brussel Mobiliteit, aan de slag in twee wijken waar de auto plaats maakt voor ontmoeting. 

Met de Zomer van Koekelberg organiseren we ‘Museum in de straat’. Niet alleen nodigen we iedereen uit van zijn / haar straatraam een mini-museumpje te maken, ook laten we met  #zomerVITRINEd’été  kunstenaars en illustratoren los op de ramen van bewoners, de ingang van metrohalte Simonis en op de deur van het chocolademuseum. De inwoners van Koekelberg toveren hun straten om tot speelstraten zodat onze ketjes samen kunnen spelen en bouwen met de steun van Brussel Mobiliteit en de VGC speeltuigen in de openbare ruimte.. En last but nog least is er ook PLAZEverYwhere, een herwerkte versie van Plazey. Niet één dag maar vier weekends lang in augustus brengen artiesten, muzikanten, gidsen en verenigingen mensen samen om te dromen, om Koekelberg te ontdekken, en om zich te amuseren. Alle info vind je binnenkort op de website van de gemeente Koekelberg en op www.plazey.be

Onder de noemer Staycation XL slaan verschillende Elsense partners de handen in elkaar om in juli en augustus uiteenlopende activiteiten voorzien. Zo zal de gemeente Elsene, samen met het Gemeenschapscentrum Elzenhof, de Nederlandstalige bibliotheek Sans Souci en Franstalige bibliotheek Biblio XL, het Kindermuseum, het museum van Elsene en vele andere Elsense organisaties verschillende (familie)activiteiten aanbieden. Om een tipje van de sluier op te lichten over wat reeds gepland staat: een meertalig stadsspel dat je door verschillende wijken loodst met ludieke opdrachten, mogelijkheden tot kamperen in tuinen, filmvoorstellingen in openlucht, straatconcerten, voorleesuurtjes, workshops en zoveel meer. Volg de hashtag #staycationXL of kijk op de Facebookpagina www.facebook.com/staycationXL en op de culturele agenda op de website van de gemeente www.elsene.be > agenda voor meer informatie. De programmatie wordt wekelijks aangevuld. 

In Sint-Agatha-Berchem hebben de dienst Jeugd en Cultuur, CC Archipel19, Brede School Flamingo, de Nederlandstalige bib en GC De kroon de handen in elkaar geslagen om jullie een goedgevulde zomerkalender aan te bieden. Op feeërieke plekken in Sint-Agatha-Berchem ontdek je bijzonder jeugdtheater zoals de Potloodmoordenaar, geniet je van film, (blues)muziek of singer-songwriters, kan je luisteren naar vertellingen of zie je jongleurs en acrobaten aan het werk. Ideaal voor een uitstap met het hele gezin of met je persoonlijke bubbel. Alle informatie vind je via berchem.brussels

Je hoeft dit jaar niet op reis te gaan voor een zomers vakantiegevoel. Een aangepast programma - helemaal Covid-proof - is er namelijk ook in het noordoosten van Brussel, want de partners van 1030cultuur zorgen voor cultuur en amusement dichtbij huis. Met ‘Schaarbeek Voyage’ nemen we je mee op reis in eigen stad, er is overal wel iets te beleven én toch is het vlakbij. We verspreiden liefde doorheen de gemeente met ‘1030 Love’: kunst van lokale artiesten achter de ramen. Hierbij is gedacht aan zowel ons publiek, als aan de artiesten die ook nu volop creatief bezig zijn. Alle info vind je op 1030cultuur.be. 

De trots van Sint-Gillis en Vorst, ons jaarlijkse festival SupervliegSupermouche, kon niet doorgaan in juni. Maar met #parkpoétik zoemt de geest van de Supervlieg een hele zomer rond in de verschillende wijken van Sint-Gillis en Vorst met kleine pop-up optredens en speelse interventies in de openbare ruimte. 

Daarnaast geven de inwoners van Sint Gillis de kans om speelstraten te organiseren en de openbare ruimte opnieuw in te richten in het kader van Staycation. Voor het Feest van de Vlaamse Gemeenschap heeft de cultuurdienst samen met Brussel Babbelt vzw en de Pianofabriek 2 culturele wandelingen in elkaar gestoken, zodat bewoners op eigen houtje en in hun eigen bubbel ons erfgoed kunnen ontdekken op 11 juli. Via een persoonlijke brief krijgen onze Nederlandstalige inwoners al een eerste wandeling in de bus. En als het weer mag, organiseren we alsnog een groot feest voor en samen met de bewoners!   

Inwoners van Vorst kunnen doorheen de zomer lokale artiesten ontdekken op KOER COUR 1190. Vier avonden lang kan je genieten van Nederlandstalige muziek, Nederlandstalige literatuur en CovidEO’s op de speelplaats. Deze projecten werden geselecteerd in het kader van een bredere projectoproep om het culturele leven in Vorst weer leven in te blazen. Ontdek de volledige programmatie op Facebook via Culture_1190_cultuur! 

Ook geen traditionele 11-juliviering in Oudergem dit jaar. Wel blijven de gemeente en Gemeenschapscentrum Den Dam graag op de hoogte van hoe het gaat met onze inwoners. Via een oproep die in heel de gemeente verspreid werd, willen we mensen aanzetten om hun ervaringen van de afgelopen maanden met ons te delen aan de hand van foto’s, filmpjes, brieven, gedichten, tekeningen, … Mensen mogen die ons via de post opsturen of hun verhaal doen aan de telefoon en in het wekelijkse ‘Babbelcafé’ van GC Den Dam. Oudergems fotografe Chloé Thôme trekt in de gemeente rond op zoek naar jullie verhalen: ze neemt korte interviews af en maakt sfeerbeelden. In het najaar verwerken we dit materiaal, samen met alle inzendingen van de 11-juli-oproep, op artistieke wijze tot een publiek toonmoment.

In plaats van een klassieke 11-juliviering in Watermaal-Bosvoorde, wordt een “Jullie-Wensen-Krant” bezorgd aan de Nederlandstalige inwoners van onze gemeente. Wie dat wou, kon bovenop de wensen van het college  een  aanvullende bijdrage leveren of voor  een kleine illustratie zorgen. Zo werd dit krantje het resultaat van brede samenwerking. Daarnaast kunnen jullie vandaag een wandeling volgen, door de gemeente, met muzikale begeleiding. Wij starten in de tuin van de Rozenberg-bib (11u) en eindigen in de Bezemhoek. Op twee-drie plaatsen waar we welkom zijn, spelen we even ‘belleke-trek’: deze geluksvogels krijgen dan een kort muzikaal intermezzo aan hun voordeur. Buren zijn welkom natuurlijk. Verder wordt, dag na dag, aan een zomerprogramma gesleuteld, rekening houdend met de gekende veiligheidsmaatregelen. 

Voor deze levendige, verbindende en veilige zomer in onze straten en pleinen nodigen we jullie graag uit. 

 

Tot binnenkort! 

Nathalie De Swaef - Jos Raymenants - Marie Bijnens - Esmeralda Van den Bosch - Els Gossé - Adelheid Byttebier - Katia Van den Broucke - Lieve Jorens - Daniel Soumillion

Groene schepenen van Nederlandstalige Cultuur