Opinie: "Kinderarmoede met kinderbijslag aanpakken."

24 Oktober 2017

Opinie:

Als het Vlaamse systeem kinderarmoede niet aanpakt en we in Brussel de vrijheid hebben het anders - beter - te doen, dan grijpen we toch die kans?

"Het Brusselse akkoord rond kinderbijslag blijft veel te lang uit. Nochtans biedt dit een unieke kans om de kinderarmoede in Brussel eigenhandig aan te pakken." Dat zeggen Arnaud Verstraete (Brussels Parlementslid Groen) en Elke Van den Brandt (Vlaams Parlementslid Groen) in volgend opiniestuk.

In Brussel worden vier op de tien kinderen geboren in een gezin waarvan het inkomen onder de armoedegrens ligt. Een recente studie van de Koning Boudewijnstichting concludeerde dat 'het gezinsbeleid en de strijd tegen armoede beter op elkaar moet worden afgestemd', zeggen Van den Brandt en Verstraete.

Tijdens de zesde staatshervorming gingen CD&V en Open VLD volop voor de regionalisering van de kinderbijslag. Zo werden de gewesten bevoegd om hun eigen kinderbijslagsysteem uit te werken. Tot onze grote verbazing gaan dezelfde partijen nu op de rem staan voor een kinderbijslag op maat van onze hoofdstad. Plots horen we Brusselse christendemocraten zeggen dat de bedragen zo gelijk mogelijk moeten blijven over gewesten heen en wil minister Guy Vanhengel (Open VLD) vooral afwachten hoe de veranderingen in de andere gewesten zullen uitdraaien na 2019. Waarom regionaliseren om er vervolgens geen eigen beleid mee te voeren? Kan je het maken om juist het langst te wachten met ingrijpen in dat ene gewest waar de armoede en de nood aan maatregelen het grootst zijn?

Elk kind evenveel

Het model van de Vlaamse regering volgen, is geen goed idee. Vorig jaar toonde een studie van het Centrum voor Sociaal Beleid aan dat het Vlaamse kinderbijslagsysteem amper resulteerde in een daling van de kinderarmoede. Als het Vlaamse systeem kinderarmoede niet aanpakt en we in Brussel de vrijheid hebben het anders - beter - te doen, dan grijpen we toch die kans?

Groen roept de Brusselse regering op om haar verantwoordelijkheid te nemen en stelt een ambitieuze hervorming voor, die kinderarmoede met minstens een derde vermindert. Groen en Ecolo kwamen gezamenlijk met een voorstel waar de achterhaalde bonus voor wie meer kinderen krijgt, verdwijnt. Meer kinderen krijgen levert dus geen groter bedrag op. Elk kind in een gezin krijgt evenveel, maar een leeftijdstoeslag blijft wel bestaan. Om kinderen meer gelijke kansen te geven, voorzien we in extra steun voor gezinnen met lagere inkomens. Concreet stellen we voor de kinderbijslag van het inkomen en vermogen te laten afhangen. We pleiten voor een basisbedrag van 135 tot 270 euro, waarbij het exacte bedrag afhankelijk is van het belastbaar inkomen van het gezin. Dit voorstel is niet te nemen of te laten. We willen vooral de dialoog op gang trekken en komen tot concrete oplossingen, liever vandaag dan morgen.

Het wordt tijd dat de Brusselse regering dit dossier in handen neemt. Als de regering er niet uit geraakt, staan we met Groen in het Brussels parlement klaar om constructief mee te werken. Het is duidelijk dat een aantal regeringspartners wél mee vooruit wil. We vinden het onverantwoord de hervorming van de kinderbijslag nog meer vooruit te schuiven en de toekomst van de Brusselse kinderen daarbij op het spel te zetten.

Deze opinie verscheen in Bruzz (http://www.bruzz.be/nl/debat/groen-en-ecolo-kinderarmoede-met-kinderbijslag-aanpakken)

Afbeelding: © Elke Vanoost