Balans van het Brusselse plantseizoen: klemtoon op de biodiversiteit

02 Mei 2023

Balans van het Brusselse plantseizoen: klemtoon op de biodiversiteit

"Veel Brusselaars hebben geen tuin en ook zij hebben recht op een plek om zich te herbronnen, mensen te ontmoeten en in de zomer verkoeling te vinden."

Het plantseizoen zit erop! Brussel Mobiliteit heeft 910 nieuwe bomen geplant, 25.000 struiken en 50.000 vaste planten. Heel wat vergroeningsprojecten werden gerealiseerd door maatwerkbedrijven met veel aandacht voor de biodiversiteit. Op de Brusselse lanen zijn steeds meer bloemen en mulching te zien.

Brussel Mobiliteit volgt voortdurend de gezondheidstoestand op van 36.500 bomen in het Brussels Gewest. De winter is het topseizoen voor hun onderhoud en het aanplanten van nieuwe exemplaren. In de voorbije winter 2022-2023 planten werden bijna 910 nieuwe bomen geplant.

Daarnaast realiseert Brussel Mobiliteit tal van lokale projecten die de doorlaatbaarheid van de bodem vergroten en het beheer van afvloeiend water verbeteren. Deze winter werd 4.100 m² onthard, onder meer langs het fietspad van de Groendreef, de Renaissancelaan en de Lenniksebaan. Ook hier zorgt Brussel Mobiliteit voor meer biodiversiteit door een twintigtal nieuwe soorten te voorzien, waaronder soorten met geurige bloemen.

Voor Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken, "is natuur essentieel, zowel voor een betere levenskwaliteit van de Brusselaars als om ons gewest beter bestand te maken tegen de klimaatverandering! Veel Brusselaars hebben geen tuin en ook zij hebben recht op een plek om zich te herbronnen, mensen te ontmoeten en in de zomer verkoeling te vinden. We onderzoeken systematisch alle plaatsen die we kunnen planten, want elke boom, elke plant telt!"

Samen met maatwerkbedrijven zorgt Brussel Mobiliteit ook voor projecten die de openbare ruimte verbeteren. Zo werd een oppervlakte van 2.600 m² bloemperken verbeterd of herbeplant.

  • Jules de Trooz-square: verbetering van de bloemperken door toevoeging van vaste planten, struiken en bolgewassen + opknappen van de dolomietpaden en herstel van het basketbalveld
  • Jamblinne de Meux-plein: aanleg van nieuwe plantvakken die de openbare ruimte het hele jaar door met bloemen zullen opfleuren,
  • Esplanade van het Europees Parlement: aanplanting van grassen in de granieten kuipen op het voorplein,
  • Woluwelaan: vernieuwing van de beplanting aan de standbeelden van Joseph Lebeau en José de San Martin

In het algemeen blijft Brussel Mobiliteit werken aan de diversiteit van haar groenzones (bloemenweides, ecologische zones) en geeft ze de voorkeur aan vaste planten boven eenjarige.

Florence Henry de Generet van de cel Beplantingen: "We gebruiken houtsnippers afkomstig van het snoeien van onze laanbomen als mulch om de bodem te beschermen. Momenteel is dit goed voor meer dan 700 m³ circulaire houtsnippers."

In 2022 hebben we ook 60.000 m² gras gemulcht langs de Industrie-, de Paepsem-, de Humaniteits- en de Tervurenlaan en aan de Dikke Linde-rotonde. En natuurlijk doet ook Brussel Mobiliteit mee aan de actie "Maai mei niet"!