Eindelijk proactieve praktijktesten op de huurmarkt

19 Mei 2023

Eindelijk proactieve praktijktesten op de huurmarkt

"De ervaringen in Gent hebben aangetoond dat dialoog met verhuurders die gediscrimineerd hebben leidde tot een drastische daling van discriminatie."

Vandaag keurt de Commissie Huisvesting dit voorstel in een ontwerp van ordonnantie van Staatssecretaris Nawal Ben Hamou goed. De huidige regelgeving rond praktijktesten is een lege doos. Daarom legde Arnaud Verstraete, fractieleider voor Groen in het Brussels Parlement, dit voorstel al op tafel tijdens de vorige legislatuur. "Met proactieve praktijktesten krijgen we eindelijk een krachtig instrument tegen discriminatie op de huurmarkt. Andere steden zoals Gent tonen aan dat deze aanpak snel leidt tot minder discriminatie," zegt Arnaud Verstraete.

Vandaag werd het voorstel om proactieve praktijktesten op de huurmarkt in te voeren goedgekeurd door de Commissie Huisvesting. Voortaan zullen speciaal opgeleide acteurs op verzoek van de DGHI (Directie Gewestelijke Huisvestingsinspectie) of van een erkende vereniging zich kunnen voordoen als 'mystery clients' om mogelijke discriminatie op te sporen. Indien er inderdaad sprake is van bewuste discriminatie, kan een geldboete (gaande van €125 tot €6200) opgelegd worden. Verstraete roept op om vooral in te zetten op dialoog voor remediëring. "De ervaringen in Gent hebben aangetoond dat dialoog met verhuurders die gediscrimineerd hebben leidde tot een drastische daling van discriminatie," zegt Verstraete.

Het vorige systeem werkt niet. Uit cijfers van februari 2021 bleek dat slechts voor 1 van de 22 ingediende dossiers een praktijktest werd uitgevoerd, telkens zonder enig gevolg. Volgens de huidige regels mag een praktijktest enkel uitgevoerd worden als er een melding van én een ernstige aanwijzing was voor discriminatie door de verhuurder. Zo missen die hun effect, iets waar Groen al herhaaldelijk voor waarschuwde. Daarom riepen Groen en Ecolo, net als experts en verenigingen, op om proactieve testen mogelijk te maken - wat ze ook hadden geëist in het regeerakkoord.

De goedkeuring van het voorstel komt geen dag te vroeg. Het probleem van discriminatie stelt zich scherp in Brussel, net als in andere grootsteden. Onderzoek uit 2019 wees uit dat dit kon oplopen tot meer dan 20% van de gevallen. "Dagelijks worden mensen slachtoffer van discriminatie. Met deze maatregel bieden we kandidaat-huurders eerlijke kansen om een nieuwe thuis te vinden," verklaart Verstraete.