Veranderen samen met burgers voor een goed leven in de stad

07 Juni 2023

Veranderen samen met burgers voor een goed leven in de stad

"Welke lessen kunnen we trekken uit het beschermen van de Josaphatsite?"

Welke veranderingen zijn nodig om elke Brusselaar goed te leven in de stad, gezien de klimaatcrisis en de impact ervan op ons dagelijks leven? Dit is een van de vragen die deskundigen en experten zullen proberen te beantwoorden tijdens een conferentie die woensdag wordt georganiseerd door Isabelle Pauthier en Soetkin Hoessen, Ecolo-Groen-parlementsleden uit Brussel, en hun Waalse collega Veronica Cremasco.

Of het nu gaat om overstromingen of hittegolven, de gevolgen van de klimaatverandering en de gezondheidscrisis betekenen dat we onze steden op een nieuwe manier moeten gaan bouwen. Vergeet business as usual met grote projectontwikkelaars, maar bouw de stad met haar bewoners, experts en lokale spelers. Want het is niet langer mogelijk om de uitdagingen voor onze gezondheid en de sociale ongelijkheid te negeren als het gaat over stadsplanning. "Laat staan dat we een pauze kunnen nemen", klinkt het bij de parlementsleden. Wat moet er veranderd en aangepast worden in Brussel en Wallonië, op het vlak van visie en praktijk, plannen en regelgeving, en de participatie van bewoners en gebruikers, zodat iedereen goed kan leven in zijn eigen stad?

Isabelle Pauthier, parlementslid voor Ecolo: "Na de stadsvlucht hebben steden het nu moeilijk om een aangename leefomgeving voor iedereen te garanderen. Brussel bouwen door en voor Brusselaars zal bijdragen tot het welzijn van haar inwoners. Hoe kunnen we een stad ontwikkelen met toegang tot groene ruimten, gezonde biodiversiteit, beter geïsoleerde gebouwen en mobiliteit voor iedereen?"

Soetkin Hoessen, parlementslid voor Groen, voegt hieraan toe: "We zien twee belangrijke pistes: het concept van de 10-minutenstad en het herbestemmen van gebouwen en braakliggende terreinen. Welke lessen kunnen we trekken uit het beschermen van de Josaphatsite, waarbij het thema biodiversiteit plots een grote rol heeft gekregen in het publieke debat over stadsplanning?"

"Hoe pakken de grote stedenbouwkundige hervormingen die momenteel worden doorgevoerd deze kwesties aan? Hoe kunnen we ingenieuze woonkeuzes stimuleren? En hoe bevrijden we onze stadsontwikkeling van fossiele brandstoffen?" vraagt Veronica Cremasco.

Dit zijn slechts enkele van de kwesties die de drie parlementsleden zullen proberen te beantwoorden, samen met Paola Vigano, Carlos Moreno, Philippe Clergeau, Michel Hössler, Leo Van Broeck, Benoît Moritz, Pascal Smet en een groot aantal lokale spelers, tijdens de conferentie "Quelles politiques pour des villes vivantes ?" dat woensdag 7 juni doorgaat in het Palais des Académies, georganiseerd met de steun van Etopia.