Wie dromen waarmaakt, kan de wereld aan

17 Juni 2024

Wie dromen waarmaakt, kan de wereld aan

Vijf jaar geleden wonnen we de verkiezingen in Brussel met een droom. Vorige zondag wonnen we omdat we die droom aan 't uitvoeren zijn.  

Het stof is gaan liggen, de stemmen zijn geteld en de uitslag is duidelijk. Groen is en blijft de grootste Nederlandstalige partij van Brussel. We hebben 18.345 keer een mandaat gekregen om Brussel te blijven veranderen!

Groen Brussel heeft het, ook dankzij jou, ontzettend goed gedaan. Merci! We staan sterk voor de komende jaren, met vier verkozenen in het Brussels Parlement, twee in het Vlaams Parlement en Tinne die vanuit een bijna onhaalbare positie toch rechtstreeks in de Kamer is verkozen.

Dat doet deugd.

Toch, veel tijd om te genieten is er niet. Want de uitslag is wel duidelijk maar niet simpel.

In de eerste plaats voor onze belangrijkste bondgenoten. Groen en Ecolo vormen een hechte politieke familie. We staan altijd steviger met een sterk Ecolo aan onze zijde, dat heb ik de voorbije vijf jaar uit eerste hand mogen ervaren. Hun verlies doet mij veel verdriet. En al weet ik dat groenen veerkrachtig zijn en dat het ecologisme in Franstalig België onmisbaar is en spoedig weer zal groeien, is deze periode bijzonder pijnlijk.

Daarnaast heeft de stembus ook voor een lastige Brusselse regeringsvorming gezorgd. Groen is nodig aan Nederlandstalige kant, de MR aan Franstalige. Dat worden pittige onderhandelingen. Ik werk de komende weken in alle discretie en vertrouwen aan een stabiele coalitie.

Tot slot, rechts en extreemrechts hebben aan electorale kracht gewonnen. De uitslag is iets beter dan de peilingen voorspelden, maar dat is een schrale troost. We gaan ons met z'n allen schrap zetten om klimaatbeleid, mensenrechten en eerlijke politiek dag na dag te blijven verdedigen. Dat is wat progressieven doen: bescherming en hoop bieden, in goede en kwade dagen.

En beste lezer, hoop is er wel degelijk. Kijk naar onze stad. Vijf jaar geleden wonnen we de verkiezingen in Brussel met een droom. Vorige zondag wonnen we omdat we die droom aan 't uitvoeren zijn.

Wie dromen waarmaakt, kan de wereld aan.