Wilde kangoeroes massaal geslacht voor vleesproductie. Groen vraagt verbod

20 December 2024

Wilde kangoeroes massaal geslacht voor vleesproductie. Groen vraagt verbod

Dit bewijst dat Brusselaars dierenwelzijn belangrijk vinden, of het nu dichtbij huis is of net heel ver weg. Het is aan het Brussels Parlement om deze bezorgdheid om te zetten in actie.

Groen vraagt een verbod op verkoop van kangoeroevlees. "Kangoeroevlees komt voort uit de grootste massaslacht van wilde landdieren ter wereld. Dat moet stoppen," zegt Lotte Stoops (Groen), indiener van het voorstel. Haar initiatief krijgt steun van dierenrechtenorganisatie GAIA.

Groen dient in het Brussels Parlement een voorstel in om de verkoop van kangoeroevlees te verbieden. Het vlees komt voort uit een enorme slacht van kangoeroes in Australië, vaak in gruwelijke omstandigheden. Vorige maand bracht een delegatie Aboriginal-vertegenwoordigers hartverscheurende getuigenissen over de wrede jachtpraktijken: "Het is een massaslacht." Bijna de helft van de dieren sterft niet onmiddellijk en lijdt ondraaglijke pijn. Vrouwelijke kangoeroes, goed voor een derde van de slachtoffers, dragen vaak jongen in hun buidel. Deze jonge dieren worden aan hun lot overgelaten en sterven jaarlijks met honderdduizenden een tragische dood, vaak door honger of uitdroging.

België voert jaarlijks meer dan 280 ton kangoeroevlees in, goed voor de slachting van zo’n 80.000 kangoeroes. Daarmee is ons land de op een na grootste importeur wereldwijd en de grootste van Europa. Een enquête toont echter aan dat 74% van de Brusselaars een verbod op kangoeroeproducten steunt. Groen roept daarom het Brussels Parlement op om de stem van de Brusselaars te horen en deze vreselijke praktijken te beëindigen. "Dit bewijst dat Brusselaars dierenwelzijn belangrijk vinden, of het nu dichtbij huis is of net heel ver weg. Het is aan het Brussels Parlement om deze bezorgdheid om te zetten in actie,” zegt Stoops. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA schaart zich achter dit initiatief.

Met dit voorstel vraagt Groen het Brussels Parlement om stelling te nemen tegen deze onnodige en wrede praktijk. Stoops besluit: "Dit is een kans om een duidelijk signaal te geven. Dierenleed aanpakken is een no-brainer, ook voor een grote meerderheid van de Brusselaars. Dit verbod is een logische stap naar een diervriendelijkere samenleving."