Groen Brussel wil installatie zonnepanelen op sociale woningen versnellen

10 November 2022

Groen Brussel wil installatie zonnepanelen op sociale woningen versnellen

"Dit is schrijnend. De Staatssecretaris moet het over een andere boeg gooien."

Al sinds 2018 ligt er 10 miljoen euro klaar om de installatie van zonnepanelen op sociale woningen te financieren. Vier jaar later ligt er nog steeds geen enkel zonnepaneel op de daken. Uit een vraag van Groen-fractieleider in het Brussels Parlement Arnaud Verstraete bleek dat er opnieuw vertraging is voor de installatie van de zonnepanelen. Dat kondigde Staatssecretaris Ben Hamou aan. Voor Verstraete is het geduld nu echt op: "Dit is schrijnend. De Staatssecretaris moet het over een andere boeg gooien." Groen vraagt dat vastgoedmaatschappijen zelf zonnepanelen mogen installeren en die dan terugbetaald krijgen.

Maar liefst 9500 gezinnen komen in aanmerking voor de plaatsing van zonnepanelen op hun sociale woningen, maar vandaag zijn er nog steeds nul geplaatst. Dat blijkt uit een vraag van Groen-parlementslid Arnaud Verstraete in de commissie Wonen. Nochtans zijn alle nodige stappen al gezet, meldt Verstraete: "De mensen liggen nú wakker van hun energiefactuur. Waar wacht de Staatssecretaris nog op?" Er werden al haalbaarheidsstudies uitgevoerd, technische en veiligheidscoördinatoren aangeduid. Ook werd er al een aanbesteding gepubliceerd door de Brusselse Huisvestingsmaatschappij (BGHM), welswaar zonder reactie, meldde Staatssecretaris Ben Hamou vandaag. Ze hoopt dat een nieuwe onderhandelde procedure wel soelaas zal brengen.

Verstraete is niet overtuigd en roept op om het over een andere boeg te gooien: "Er is te veel administratieve rompslomp voor werk dat behoorlijk eenvoudig is. Intussen leggen huisvestingsmaatschappijen met hun eigen middelen wél al jaren zonnepanelen op hun daken." Daarom stelt Groen voor dat de Staatssecretaris de miljoenen van het klimaatfonds gebruikt om dat te versnellen. "Betaal de investeringen in zonnepanelen terug en gebruik de terugverdieneffecten, met groenestroomcertificaten, om opnieuw meer zonnepanelen te installeren. Zo kan je met dit bedrag het grootste deel van het woningenpark uitrusten met zonnepanelen", verklaart Verstraete.

De Staatsecretaris liet weten dat ze het voorstel van Verstraete zal onderzoeken.