Groen vraagt finale stemming over volledige decumul in Brussels Parlement

08 Juni 2018

Groen vraagt finale stemming over volledige decumul in Brussels Parlement

Persbericht Groen Brussel Nadat op de plenaire vergadering van het Brussels Parlement vandaag het voorstel voor een volledige decumul geen dubbele meerderheid behaalde, vraagt Groen een finale stemming, nog voor de zomer. Bruno De Lille, fractieleider voor Groen in het Brussels Parlement: "We geven deze strijd niet op. Ongezonde machtsconcentraties moeten worden afgebroken."

De Lille: "Open VLD, N-VA en CD&V hebben al jarenlang de mond vol over goed bestuur in Brussel. Nu kunnen ze een maatregel invoeren die het verschil kan maken, en blokkeren ze die uit eigenbelang. Er is dringend nood aan nieuwe politieke cultuur in Brussel. Het afbreken van de macht van de burgemeester in het parlement is hierin een belangrijke en noodzakelijke stap."

De indieners (Groen, Ecolo, Défi, sp.a en PS) hebben al een meerderheid van 48 (op 89) stemmen voor hun voorstel, maar voor deze belangrijke maatregel is een dubbele meerderheid nodig. Na een afkoelingsperiode van dertig dagen moet het voorstel opnieuw op de agenda van de plenaire vergadering komen. De Lille: "We gaan ons voorstel opnieuw agenderen in het parlement. Voor ons is het vanzelfsprekend dat macht niet teveel mag worden geconcentreerd en dat Brusselse politici binnenkort hun uitvoerend mandaat als burgemeester, schepen- of OCMW-voorzitter niet meer zouden mogen combineren met dat van parlementslid."

"We geven deze strijd niet op. Ongezonde machtsconcentraties moeten worden afgebroken."